#Incu14: The Ocean rolt zich uit over Midi

Veelzijdige metalformatie van ongenaakbare klasse

Aäron van der Sanden ,

The Ocean stond bij veel metalliefhebbers alsmede Incubate-bezoekers vooraf hoog op het lijstje. Met hun nieuwste album vol post-metal hebben ze naam gemaakt. Nu is het aan de Duitsers zelf om deze naam waar te maken.

HET CONCERT

The Ocean, Midi, vrijdag 19 september 

DE ACT

The Ocean blaast de Midi werkelijk omver tijdens het optreden. De nummers zijn superruig, snoeihard en bezitten een veelvoud aan technische vaardigheden waar een paard de hik van krijgt. En de vocals zijn zo veelzijdig dat de band het gehele optreden de aandacht in een ijzeren greep houdt. De aanwezigen zullen zich af en toe toeschouwers bij een tenniswedstrijd hebben gewaand, zoveel rent de zanger op en neer. Beschouw The Ocean als Tool met een fikse dosis extra testosteron en we hebben een redelijk steekhoudende omschrijving gevonden. 

HET NUMMER

Het zou een doodzonde zijn om dit optreden toe te spitsen op één nummer. Het laatste album wordt integraal gespeeld, naast enkele 'slightly old songs'. Slechts één track op de voorgrond zetten zou het optreden te veel minimaliseren. Alles was gaaf, van voor tot achter, van boven tot onder.

HET MOMENT

De zanger neemt een flinke aanloop en lijkt bijna over het publiek heen te springen. Gelukkig wordt hij keurig opgevangen, maar spannend was het zeker. De overtuigende wijze waarop hij zich in de armen van zijn fans laat vallen, getuigt van heel veel vertrouwen in de medemens. Het levert sommige aanwezigen alleen een lichtelijke hartverzakking op. 

OOK OPMERKELIJK

De visuals op de achtergrond zijn erg gaaf. Enerzijds belichamen ze de 'fuck society' mentaliteit, maar anderzijds hebben ze een hoog LSD-gehalte. Veelzijdig, spannend, mooi; het past zo ontzettend bij The Ocean.

HET PUBLIEK

Er zijn veel aanwezigen en ze kunnen hun energie ruimschoots kwijt. Zo mag men zangers opvangen en headbangen, terwijl enkele echte fans hun zoetgevooisde stemmen kunnen laten horen in de mic. Want de band betrekt het publiek veelvuldig bij het optreden, wat dan ook voor een heel gezellige sfeer zorgt. Iedereen in het publiek staat met een glimlach te kijken naar alle capriolen.

HET OORDEEL

Op het gebied van metal is The Ocean het beste dat Incubate kan bieden, dat is duidelijk. Een optreden dat velen nog lang zal bijblijven.

DE FOTO