#Incu14: Taalbarrière staat Rodrigo Amarante niet in de weg

Braziliaanse singer-songwriter ontroert met zijn chansons

Jenny Janssens ,

Je hebt wel eens van die liedjes, waarvan je de tekst niet kan verstaan, maar die toch op de een of andere manier heel sterk een emotie bij je oproepen. Dat is bij zowat alle nummers van Rodrigo Amarante het geval. Deze lieve bebaarde verschijning uit Brazilië zingt in zowel Portugees, Frans en Engels en is daarnaast ook een van de meest sympathieke personen die je ooit zult zien.

HET CONCERT

Rodrigo Amarante, Paradox, vrijdag 19 september 2014

DE ACT

Normaal staat Rodrigo Amarante de Castro Neves op het podium met een band.  In 2013 kwam zijn eerste solo-album als Rodrigo Amarante uit genaamd ‘’Cavalo’’. Dit is daarom ook zijn eerste solo-tour, maar dat doet zijn muziek alleen maar beter tot zijn recht komen. Enkel met zijn gitaar staat deze Braziliaan op het podium van Paradox. 

HET NUMMER

 De nummers die Rodrigo speelt, zijn stuk voor stuk pareltjes. De ene nog prachtiger dan de andere. Dat het gros van het publiek de Portugese en Franse nummers toch niet verstaat, doet er niet toe. Voor ieder nummer legt hij kort uit waar het over gaat: ‘’Sometimes it doesn’t matter you can’t understand it, but when it matters, it does’’. Een hoogtepuntje in de set dat toch flink wat kippenvel teweeg brengt, is het nummer ‘’I’m ready’, met het aangrijpende refrein ‘’I’m ready for the end, you know why’’.

HET MOMENT

Na ieder beladen nummer weet deze lieve man het publiek weer een beetje op te beuren met een grapje of een vrolijk praatje. Door zijn humor en enorme gunfactor ligt het publiek al snel aan zijn voeten. Tijdens een van de liedjes fluit hij een deuntje dat ook door het publiek wordt opgepikt. Als Rodrigo weer gaat zingen, fluit het publiek braaf het deuntje door. Iets wat de beste man zelf ook verrast, er verschijnt een grote glimlach op zijn gezicht. Rodrigo’s geluksmomentje.  

OOK OPMERKELIJK

Rodrigo spreekt vol lof over Tilburg, hij vindt het een prachtige stad. Een opmerking waarop lacherig wordt gereageerd door het publiek. Er wordt geroepen dat dit de lelijkste stad van Nederland is (al weten wij natuurlijk wel beter). Dit verbaast de Braziliaan enigszins, hij vindt het hier weldegelijk mooi: ‘’This is a beautiful place to write a book. If I’ll ever write a book, it would be here. And it would be a beautiful book.’’ 

HET PUBLIEK

Alle nummers worden stuk voor stuk beloond met een groot en oprecht applaus. Er worden zelfs hardop dingen geroepen als ‘’dit is zo ongelofelijk mooi’’ en ‘’we love you, Rodrigo!’’. Ook de Braziliaanse fans zijn vertegenwoordigd. De Portugese teksten worden door een stel landgenoten van begin tot eind meegezongen. Na het laatste nummer verlaat Rodrigo het podium tijdens het applaus, dat zelfs blijft aanhouden zodra de muzikant uit zicht is. Als het applaus niet lijkt te stoppen, gaat de deur van de backstage een klein stukje open en kijkt Rodrigo heel schattig even om het hoekje. Dan begint het publiek nog harder te klappen tot de muzikant weer het podium op stapt om een toegift te geven. Even uitzwijmelen met nog een laatste chanson.  

HET OORDEEL

Hartverwarmend en aangrijpend zijn de woorden die dit concert bondig samenvatten. Al verstaat men niet alle Portugese en Franse teksten, ze worden wel begrepen door het publiek. Alle nummers zijn op zichzelf ontroerend. Dit in combinatie met een vreugdevolle muzikant met humor is dit een van de meest meeslepende en mooiste optreden in Paradox.  

DE FOTO