#Incu14: PINS deelt speldenprikken uit

Maar treft een blok beton in plaats van een kussen

Jenny Janssens ,

Er bestaan te weinig vrouwenbands op de wereld. Oké, we hebben Warpaint, we hebben Haim en in Nederland hebben we Bells of Youth, maar sinds Incubate hebben we ook PINS om aan dit lijstje toe te voegen. Deze vier Britse dames willen zichzelf echter niet verliezen in de term 'vrouwenband'. Hun prioriteit is muziek maken en wel het midden tussen shoegaze en garage rock met het welbekende rauwe randje. Goed? Zeker wel.

HET CONCERT

PINS, Cul de Sac, zaterdag 20 september 2014

DE ACT

PINS is een energieke garage rockband met shoegaze-invloeden. Deze vier dames uit Manchester zijn een schattige verschijning; ze zien er stuk voor stuk fashionable uit (frontvrouw Faith Holgate heeft achtergronden in de modewereld), maar toch zetten deze lieve meisjes een stoer staaltje rauwe garage rock neer. Het debuutalbum 'Girls Like Us' kwam uit in september 2013.

HET NUMMER

Als passende afsluiter speelt de Britse band het nummer 'Waiting For The End'. Een uptempo nummer wat ze opdragen aan het enige dansende meisje in het publiek. Ze nodigen haar uit om vooraan te komen staan en maken er met z’n vijven nog even een klein feestje.

HET MOMENT

Vooral de gitariste geeft een enorme lading energie door bij ieder nummer het hele podium op en neer met een grote glimlach. Dan vindt ze het genoeg geweest: het publiek moet ook eens in beweging komen. Ze probeert de mensen persoonlijk over te halen door al gitarend het podium af te stappen en een dansje te maken in de Culkuil.

HET PUBLIEK

…is helaas niet in beweging te krijgen. Zelfs als gitariste een mislukte poging doet om de mensen aan het dansen te krijgen, geeft de band niet op en wordt er nogmaals een poging gedaan. Deze keer is het frontvrouw Faith Holgate die zich even mengt in het publiek, maar tevergeefs. Het is een beetje een saaie bedoeling, zeker met zo’n energieke band als PINS is dat doodzonde. Knap dat de dames de moed niet opgeven en de hele set flink alles geven wat erin zit.

HET OORDEEL

Hoewel er muzikaal niets is aan te merken bij de dames, komt het feestje in Cul de Sac niet van de grond. Op onverklaarbare wijze komt er maar geen beweging in het publiek, hoe hard de meiden het ook proberen. Aan de band ligt het niet. PINS zet absoluut een sterk staaltje garage rock neer met stuk voor stuk gave nummers op de setlist. Helaas kwam dat vanavond niet goed genoeg tot zijn recht door het tamme publiek in Cul de Sac.

DE FOTO