#Incu14: God Is An Astronaut trekt Midi voor een laatste maal vol

Ierse postrockers doen overtuigend wat van ze verwacht wordt

Wouter de Waal ,

Na het bijzonder prettige weerzien met Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra in Theaters Tilburg, staat God Is An Astronaut nog op ons programma. Deze Ierse postrockband heeft de eer het festival te besluiten in Midi, en doet dat, met het oog op het grote aantal aanwezigen, naar de mening van velen in stijl. Wij ervaren dit concert echter eerder als een soortement van vervroegde afterparty.

HET CONCERT
God Is An Astronaut, Midi, zondag 21 september 2014

DE ACT
Sloot op vrijdag 65daysofstatic al af in Midi, op zondag is dat God Is An Astronaut: blijkbaar heeft men bij Incubate gedacht dat dromerige postrock voor veel bezoekers een ideaal besluit vormt van een drukke festivaldag. Dat dit een schot in de roos is, blijkt wel uit de volle zaal die we op deze dagen aantreffen. Wijzelf worden echter niet werkelijk beroerd door de muziek, hoewel we direct toegeven dat de show in beide gevallen op zichzelf prima in orde is. Bij God Is An Astronaut doet zich trouwens nog de ietwat ongelukkige omstandigheid voor dat we net daarvoor een groep aan het werk hebben gezien, die ook vaak onder de postrocknoemer wordt geschaard, maar waarvan we zelf in alle onbescheidenheid vinden dat ze toch echt heel wat meer te bieden heeft dan eenvoudig in het gehoor liggende, sfeervolle melodieën die eindeloos uitgesponnen worden en naar een onvermijdelijke, zeg maar gerust inmiddels behoorlijk voorspelbare climax toewerken. Veel anders horen we bij deze Ieren helaas nauwelijks, maar dat kan ook aan onze van postrock verzadigde oren liggen. Daarin klinkt deze muziek weliswaar heel atmosferisch, maar ook wat gemakkelijk en glad.

HET MOMENT
… dat je beseft dat Incubate voor jou vooral een festival van culticonen als King Buzzo, David Tibet en Efrim Menuck is, of misschien zelfs meer nog van de ontelbare obscure artiesten die schuilgaan achter namen als Lend Me Your Underbelly of Yadayn: mensen waarvan je doorgaans van tevoren nog nooit gehoord had, maar die je feilloos weten te raken met hun integere performances. Met alleen maar onbekende namen op het affiche verkoop je echter geen kaartjes, dus zijn we indirect heel blij met de aanwezigheid van een God Is An Astronaut – zonder dergelijke bands zou er immers misschien geen Incubate 2015 zijn.

OOK OPMERKELIJK
De toiletten in Midi blijken aan het einde van de avond nog heel schoon te zijn. We maken hier met grote dankbaarheid gebruik van.

HET PUBLIEK
… heeft het voor zover wij kunnen overzien uitstekend naar de zin, en kan zich derhalve totaal niet vinden in het geblaat dat hierboven staat. Gelukkig maar.

HET OORDEEL
Voor velen een prima slotakkoord bij een ook naar onze mening wederom zeer geslaagd Incubate (dat de redenen voor dit succes sterk van persoon tot persoon kunnen verschillen, is natuurlijk tekenend voor dit festival).

DE FOTO