#Incu14: Goat bezweert afgeladen MIDI

Maar Zweedse voodoo-club kan momentum niet behouden

Freek Verhulst ,

Mainstage Roadburn, de India op Lowlands; het Zweedse Goat is inmiddels geen onbekende meer voor Nederland en Tilburg. Bovendien bouwde de groep met die optredens een uitstekende live-reputatie op, natuurlijk vooral te danken aan de spectaculaire voodoo-outfits. Dat blijkt dan ook uit de opkomst, want net als een paar uur eerder bij Wovenhand is het MIDI afgeladen vol.

HET CONCERT

Goat, MIDI Theater, zaterdag 20 september 2014.

DE ACT

De legende gaat dat Goat afkomstig is uit het Noord-Zweedse gehuchtje Korpilombolo, waar een zogeheten 'witch doctor' een voodoocultuur vestigde. Toen Christelijke missionarissen het dorp vervolgens compleet verwoestten, spraken de oorspronkelijke bewoners een vloek uit over het dorp. Er bestaat overigens de nodige scepsis over deze sage, bovendien beweren kwade tongen dat de band helemaal niet afkomstig is uit Korpilombolo. Hoe het ook zij, dit verhaal is in ieder geval de gedachte achter de indrukwekkende kostuums, medicijnman-achtige danspassen en occulte teksten. De band, die zich inmiddels in Gotheborg vestigt, begeleidt dit alles met wat zij zelf 'worldbeat' noemt; een mix van psychedelische (kraut)rock, funk en afrobeat. De twee frontvrouwen zingen nagenoeg alles tweestemmig, hetgeen een onheilspellend effect geeft.

HET NUMMER

'Run To Your Mama', van het debuutalbum 'World Music' uit 2012, is de grootste hit van de groep, en tevens het beste nummer van vandaag. Op plaat duurt het nummer een krappe tweeëneenhalve minuut, maar in het MIDI gaat Goat voor een haast driedubbele lengte. De eindeloos repeterende gitaargroove krijgt zo een extra bezwerend karakter, het publiek is in trance en danst de vloek met overtuiging van zich af. Beter wordt het deze set niet meer.

HET MOMENT

De zwarte magie die Goat over de zaal uitspreekt, krijgt net voor de laatste toegift ook vat op de techniek. Het brandalarm gaat af, precies op het moment dat de band stilhoudt. Die geeft geen kik en zet vol overtuiging het laatste nummer van de avond in, waardoor het publiek - dat aanvankelijk toch even aarzelde - ook maar besluit te blijven en nog even te dansen.

OOK OPMERKELIJK

Het nieuwe album van Goat, 'Commune', komt dinsdag uit, maar is speciaal voor Incubate al in Tilburg verkrijgbaar bij Sounds en wordt ook in de NWE Vorst verkocht. We hebben hier dus te maken met een soort officieuze releaseparty. Het publiek wordt in de zaal wellicht ook daarom getrakteerd op een aantal nieuwe nummers.

HET PUBLIEK

Het publiek is ontzettend gewillig en bovendien in grote getalen aanwezig. Zulke grote getalen dat op het balkon ook de trappen zijn bezet en zelfs mensen min of meer bij de licht- en geluidsman op schoot zitten. Desondanks kakt het enthousiasme richting het eind van de show een beetje in, vooral als het publiek heeft gekregen waar het voor lijkt te zijn gekomen, in de vorm van 'Run To Your Mama'.

HET OORDEEL

Goat zet een prima show neer met veel theater en bovendien een die muzikaal perfect in orde is. Maar er knaagt iets. Het momentum dat met deze set zo nauwkeurig steeds wordt opgebouwd, is de groep kwijt nadat het 'de hit' heeft gespeeld. Geen ander nummer kan over 'Run To Your Mama' heen qua hooks en dansbaarheid en dat had Goat misschien moeten beseffen. Nu is Goat slachtoffer van haar eigen kwaliteit. Het is namelijk niet zo dat de band kwalitatief steken laat vallen in de tweede helft van de set, maar eerder dat ze het publiek te vroeg heeft bevredigd. Daardoor verliest Goat de aandacht van een (deel van) het publiek en wordt de vloek te gemakkelijk te breken.

DE FOTO