#Incu14: Double Veterans vliegt de strijd in

Uitzinnige garage rock puinhoop in de Culkuil

Tom Stienen & Jenny Janssens ,

Twee gitaren en een drummer lijkt een magere bezetting, maar Double Veterans bewijst dat dat precies genoeg is om een volwaardige Cul de Sac afsluiter te zijn. En hoe. Denk aan kneiterharde garage rock en een publiek dat dronken genoeg is om op het podium te springen.

HET CONCERT

Double Veterans, Cul de sac, woensdag 17 september 2014

DE ACT

De Vlaamse jongens van Double Veterans hebben met veel optredens door Nederland en België al heel wat voetjes van de vloer gekregen. Zo stonden ze in februari nog op Nightbirds in Tilburg, waar de band iedereen wist te laten dansen. Een logisch gevolg van de swingende garagerock die dit ervaren drietal op het podium te gehoren brengt. Inmiddels is het debuutalbum ‘The Brotherhood of Scary Hair and Homemade Religion’ uitgebracht en hebben de bandleden alleen maar meer ervaring opgedaan. 

HET NUMMER

Een dienblad vol bier wordt naar het podium gebracht. Een van de twee gitaristen heft het glas terwijl hij schreeuwt of we klaar zijn om kapot te gaan. Waarop de scheurende gitaren van het nummer ‘Jerk’ klinken door Cul de Sac. Niet alleen deze track maar alles wat dat door de Belgen wordt ingestart gaat gepaard met een explosie van energie. Het publiek groeit en de moshpits worden heftiger. Wat een fijne band staat hier te spelen.

HET MOMENT

Er ontstaat een soort domino-spektakel wanneer een jongen uit het publiek besluit om op de rug van de gitarist te springen. Deze valt op zijn beurt weer half op de drummer, waardoor een deel van het drumstel instort. De gitaarkabel vliegt eruit en het nummer wordt bruut afgekapt. Maar als het allemaal weer is opgelost en wordt hervat, dan gaat de Culkuil helemaal stuk. Zelden is het hier zó hard gegaan.

OOK OPMERKELIJK

De heerlijk cover van 13th floor elevators ‘You’re Gonna Miss Me’. Deze jongens weten wat rock is en slagen erin om dit op een goede manier neer te zetten. Ook dit nummer wordt goed ontvangen ontvangen door het publiek, wat zeg ik, het gaat weer compleet los.

HET PUBLIEK

Het publiek bij Double Veterans is misschien wel het meest waanzinnige publiek dat Cul de Sac deze Incubate (tot nu toe) heeft gehad. Het staat goed vol, maar toch wordt er een groot deel van de set plaatsgemaakt voor een hele serieuze moshpit. Het is één groot beukfestijn waaraan zelfs de zanger op een gegeven moment besluit om aan deel te nemen. Dat gaat trouwens niet bepaald soepel met gitaar plus kabel, waar de microfoonstandaard ook nog eens achter blijft hangen, dus die mosht ook lekker mee.

HET OORDEEL

Het is eigenlijk allemaal al gezegd. Het optreden van Double Veterans in Cul de Sac is op z’n zachts gezegd waanzinnig. Met drie energieke, enthousiaste bandleden en een uitzinnig publiek kan dit optreden nu al worden geschaard onder één van de beste optredens in Cul de Sac. Het was een puinhoop, op een positieve manier. Typisch gevalletje bijzijn is meemaken.

DE FOTO