#Incu14: Puur vakantiegevoel bij Bombino

Touareg bluesband doet je verlangen naar palmbomen en een zandstrand

Elke Rietveld ,

Geboren in een Toeareg stam, is Omara 'Bombino' Moctar al vanaf zijn zeventiende bezig als professioneel muzikant. Hij is al sinds 1997 bezig, maar zijn allereerste studioalbum dateert uit 2009. Het grote succes kwam met het uit 2011 afkomstige album Agadez, dat ertoe leidde dat Dan Auerbach, frontman van The Black Keys, zich vrijwillig aanbood om zijn nieuwe album te produceren.

HET CONCERT

Bombino, Incubate Dudok, 21 september 2014

DE ACT

Deze uit Niger afkomstige band komt op gehuld in traditionele Toeareg kledij. Zodra ze beginnen te spelen, waan je je meteen ergens in een hangmat onder een palmboom. Het is heerlijke wereldmuziek met een fijn westers bluesrocksausje er over heen. De zaal is in het begin half leeg, maar stroomt langzaam maar zeker vol en voor dat je het weet, staan er overal in de zaal dansende en zoenende mensen. Als je het gaat vergelijken met hoe Bombino op plaat klinkt, zijn ze live veel energieker. De muziek is veel meer uptempo en veel dansbaarder. En dat is precies wat de Incubaters nodig hebben op deze zondagavond. 

HET NUMMER

'Azamana Tiliade', afkomstig van het nieuwe album 'Nomad' dat geproduceerd is door The Black Keys frontman Dan Auerbach. Het is een heerlijk bluesrocknummer en de samenwerking met Auerbach is ook duidelijk hoorbaar. Dit is iets wat de beste man met zijn eigen band ook had kunnen produceren.

HET MOMENT

Waar iedereen even van staat te kijken, is het moment dat de zanger tegen het publiek zegt dat alle inkomsten van die avond gaan naar een goed doel in Niger. Dit goede doel gaat er voor zorgen dat er schoon drinkwater voor iedereen in hun dorp beschikbaar wordt. 

HET PUBLIEK

Heeft Bombino nodig deze avond. Bombino's optreden is een goed medicijn tegen de duidelijk aanwezige, collectieve kater van het Incubatepubliek. Lekker die kater wegdansen! Hoewel het fijn dansen is bij Bombino, is het wel te merken dat, hoe dichterbij het optreden van God Is An Astronaut komt, hoe meer mensen vertrekken. Toch jammer dat deze bands enigszins overlappen, want het is toch moeilijk kiezen. Gelukkig blijft het merendeel staan en is het een groot feest in Dudok. 

HET OORDEEL

Bombino en zijn mannen geven een prima optreden weg. Bombino klinkt als zomervakantie. En wie wil dat zomervakantiegevoel nu niet het hele jaar door vast houden? Hopelijk zullen ze onze stad nog veel vaker aan doen met optredens. Op Mundial stonden ze al in 2011, dus volgend jaar weer jongens?

DE FOTO