#Incu14: Op zondag naar de kerk met hemelse folk-samenwerking Black Oak

Duo speelt anderhalf uur aan adembenemende nummers

Jenny Janssens ,

De samenwerking van de zangers van I Am Oak en The Black Atlantic mondde uit in een uit de hand gelopen project genaamd Black Oak. Begin dit jaar brachten zij de gelijknamige EP uit onder het label Snowstar Records. Op deze laatste Incubate-dag staan de mannen in de Pauluskerk binnen een perfecte setting te spelen.

HET CONCERT

Black Oak, Pauluskerk, zondag 21 september 2014

DE ACT

Black Oak is de liefdesbaby van de twee mooiste folkbands van Nederland, namelijk, zoals de naam al impliceert, The Black Atlantic en I Am Oak. Zangers van beide bands, Geert van der Velde en Thijs Kuijken slaan de handen in elkaar en produceren onder het label Snowstar Records begin dit jaar een EP. Een beetje een uit de hand gelopen project, zo zegt van der Velde. De heren kondigen aan inmiddels bijna genoeg materiaal te hebben om een Black Oak album samen te stellen. 

HET NUMMER

Het duurt even tot het publiek een nummer van Black Oak te horen krijgt. Het concert duurt anderhalf uur, maar pas in de laatste twintig minuten staan de heren met zijn tweeën op het podium. Na een uur afwisselende solo-optredens bundelen de muzikanten hun krachten. Vooral het nummer ‘’Thaw’’ springt er tussenuit door de bijzondere samenzang. 
 

HET MOMENT

Het is een bijzonder optreden voor Geert van der Velde. Op precies deze plek zag de The Black Atlantic-zanger op Incubate 2009 James Blackshaw spelen. Een van de beste acts die hij ooit heeft gezien, zo vertelt hij. Daarom was het zijn droom om zelf ook ooit in de Pauluskerk te spelen en vanavond is het dan eindelijk zo ver. De heren spelen een nieuw nummer, zo nieuw, dat het zelfs nog geen titel heeft. ‘’Zullen we dit nummer opdragen aan Incubate?’’ Geert vertelt dat hij nog nooit een instrumentaal nummer heeft gespeeld voor een publiek. Een dubbele primeur dus. ‘’Dit nummer heet Incubate’’. 

OOK OPMERKELIJK

De heren spelen een split-set. Thijs legt het even uit: ‘’Eerst speel ik een paar nummertjes, dan Geert weer, dan ik weer en dan weer Geert en dan spelen we samen een paar nummers.’’ Duidelijk verhaal. De solo-nummers die worden voorgedragen zijn stuk voor stuk pakkend en sterk. Thijs speelt een aantal uitgeklede I Am Oak nummers met enkel zijn klassieke gitaar. De herkenbare riffjes zijn in combinatie met het diepe stemgeluid van Thijs uiterst aangenaam om naar te luisteren. Ook de The Black Atlantic nummers die Geert ten gehore brengt met gitaar, ukulele en piano liggen fijn in het gehoor. 

HET PUBLIEK

In de kerk hangen A4’tjes met de instructies dat je de kerk alleen mag binnenkomen en verlaten tussen de nummers door. Aangezien het concert een flinke anderhalf uur duurt is het een komen en gaan van mensen. ‘’Het is maar goed dat onze nummers geen twintig minuten duren’’. Dit was namelijk bij de voorgaande act Stara Rzeka het geval. ‘’Dan hadden jullie wat langer moeten zitten’’. 

 

HET OORDEEL

Het is een adembenemend concert in de perfecte setting. De Pauluskerk heeft een akoestiek waarin dit folkduo prachtig tot zijn recht komt. De stemmen van de zangers gaan prachtig samen. Het diepere, statige stemgeluid van I Am Oak Thijs pakt mooi uit tegenover de heldere, lichte stem van The Black Atlantic Geert. Evenals het fijne contrast van het geluid van Geert’s stalen snaren en de nylon snaren van Thijs. Het is wel jammer dat de muziek van de samenwerking Black Oak pas in de laatste twintig minuten aan bod komt. De heren hebben gewoonweg nog niet genoeg materiaal om anderhalf uur te vullen, maar des te meer reden om uit te kijken naar het nieuwe Black Oak materiaal.