#Incu14: De stem van Angel Olsen grijpt je bij de lurven

Indie-country komt prima tot zijn recht in Theaters Tilburg

Inge Gruijters ,

De overwinning van Willem II tegen NAC is krap een half uur in de pocket wanneer Angel Olsen en haar band het podium van Theaters Tilburg bestijgen. De ingetogen countrysongs over eenzaamheid zijn misschien niet de ideale manier om de feestvreugde van deze overwinning voort te zetten, toch zal Angel Olsen vanavond een heleboel Tilburgse zielen gewonnen hebben.

HET CONCERT

Angel Olsen, Theaters Tilburg, vrijdag 19 september 2014

DE ACT

Angel Olsen is geen vreemde voor Incubate. Twee jaar geleden stond ze in Paradox en speelde ze akoestisch de sterren van de hemel. Eerder dit jaar bracht Angel Olsen haar eerste full-band album uit en het is dan ook niet zo gek dat de Amerikaanse singer-songwriter ditmaal een band heeft meegebracht om de ingetogen countrysongs ten gehore te brengen. Op dit moment is ze bezig met een Europese tour samen met Rodrigo Amarante, die later op de avond ook nog het podium beklimt in Paradox.

HET NUMMER

‘Acrobat’, de openingstrack van het album Half Way Home (2012). Met minimale begeleiding zet ze het nummer in “You are the crazy acrobat, You are the witch I am your cat…”. Waar tijdens de rest van het optreden het gehele podium verlicht wordt, staat de zangeres nu in een spotlight en ze zingt de mooie woorden van het nummer. “I am in love, I thought that I died”.

HET MOMENT

Angel Olsen probeert het niet hebben van een moment tot een kunst te verheffen. Het hoort bij haar act. Ze komt het podium op met niets meer dan een heel droog en luchtig “Hey”. De band draagt geen uitbundige kleren, er zijn geen visuals, er is totaal geen spektakel. Alleen haar stem. En die is puur, vol en prachtig.

HET PUBLIEK

De schouwburgzaal is voor meer dan de helft gevuld en het publiek kijkt bijna ademloos toe. Hier en daar zitten wel wat mensen die er moeite mee hebben om stil te ‘moeten’ blijven zitten. Toch kan niet iedereen het waarderen, of misschien heeft Angel Olsen pech met de moordende concurrentie in het programma, want er verlaat toch ook een heel aantal mensen voortijdig de zaal.

HET OORDEEL

Een erg mooi optreden. Angel Olsen heeft een hele bijzondere stem en ze schrijft mooie teksten. Het is daarom ook jammer dat het publiek juist opleeft als ze 'Dreams' van Fleetwood Mac inzet, juist dat ene liedje dat níet van haarzelf is.

DE FOTO