#Mundial14: een taco-stand maakt nog geen Mexicaanse avond #Mundial14: een taco-stand maakt nog geen Mexicaanse avond

¿Donde está la fiesta? No está en el Wagenmakerij…

, Jenny Janssens & Clemens Lambermont

#Mundial14: een taco-stand maakt nog geen Mexicaanse avond

¿Donde está la fiesta? No está en el Wagenmakerij…

Jenny Janssens & Clemens Lambermont ,

De vooravond van Festival Mundial heeft een Zuid-Amerikaans tintje: More Mexico! Een Mexicaanse avond in de Wagenmakerij. Het moet gezegd worden: strakke timing van de organisatie om het twee dagen voor de wedstrijd Nederland-Mexico te doen. In ieder geval no hard feelings, maar echte Mexicaanse gevoelens blijven deze avond een beetje uit.

De avond begint in ieder geval goed met ¡gratis Tequila!, maar daarna is het zoeken naar más Mexico.  Een taco-stand die ver in de hoek is geplaatst en helemaal aan de andere kant van de loods een kraampje met kitscherige prullaria (met daarbij de dubieuze boodschap dat ‘korting gevraagd mag worden’).  Het programma van de avond wordt afgetrapt door de Voladores: een rituele dansgroep die gebruik maakt van niet meer dan wat sambaballen, en een primitieve fluit en trommel combinatie. Hoogtepunt van de act is het moment waarop ze met zijn allen in een soort windmolen rond gaan draaien. Best indrukwekkend, alleen duurt het vrij lang en had het ook echt geen twee keer op dezelfde avond geprogrammeerd hoeven worden.
 
De eerste artiest die daadwerkelijk het podium betreedt is Carla Morrison. Denk Michael Bublé, maar dan vrouwelijk en in het Spaans. Muzikaal gezien zijn zowel de band als zangeres sterk, maar dit had elke willekeurige jazz/swing/bruiloft band kunnen zijn. De enige link met Mexico is dat ze er vandaan komt, maar daar houdt het ook op. Daarnaast duurt ook deze act eigenlijk veel te lang en gaat daardoor ook snel vervelen.
 
Een beetje meer Mexico wordt het wel bij Los Elásticos: surf-achtige rockabilly punk, zonder vocals gemaakt door vier hombres met luchadore maskers. Het uiterlijk is ook het enige wat Mexicaans aandoet. De chaotische instrumentale rock klinkt vooral als de perfecte Tarantino-soundtrack, maar wederom weinig Zuid-Amerikaans. Aan de andere kant: met hun enthousiasme en catchy grooves krijgen ze het publiek wel aan het dansen. Nationalistisch ingesteld zijn ze overigens niet: een van de anonieme bandleden draagt voor de gelegenheid een Nederlands voetbalshirt.
 

Mucho bailar, poco Mexico

Afsluiter is DJ Klang die wordt aangekondigd als “een grote DJ die al de hele wereld over heeft gereisd, maar vanavond voor ons op de vooravond van Mundial staat om ons te laten zweten”. Dit krijgt hij ook nog voor elkaar ook want op de dansvloer ontstaat zowaar een dance battle. Gedanst werd er uiteindelijk dus wel, maar al met al blijft deze avond de échte Mexicaanse sfeer uit.  Misschien is het te makkelijk om all the way cliché te gaan bij een land als Mexico (salsa-muziek, piñatas, mariachi, dat soort dingen), maar nu blijft het er een beetje tussenin hangen. Het lijkt erop dat de organisatie wel voor zoiets wilde gaan, kijk alleen al naar de sombreros van de medewerkers, maar net niet helemaal. Voor de mensen die op zoek zijn naar wat Mexicaanse sfeer en wat meer fiesta kunnen misschien beter naar Los de Abajo op de zaterdag want deze noche mexicana valt een beetje tegen. Mierda.
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg