3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand oktober

Redactie 3voor12 Tilburg ,

Incubate is alweer voorbij, de dagen worden korter, het weer allengs guurder. Er is echter geen reden tot wanhoop deze wijnmaand, want naast alcoholische versnaperingen biedt de tiende maand van het jaar ook meer concerten in alle hoeken en gaten van de stad dan eenieder die de gave van bilocatie moet ontberen ooit kan bijwonen. Hieronder vind je een kleine selectie uit het overweldigende aanbod.

TIMMIETEX & BEN JUR ALBUMRELEASE – 4 OKTOBER, KLEINE ZAAL 013
Dierendag gaat dit jaar bepaald niet onopgemerkt voorbij, want maar liefst twee lokale acts presenteren deze avond nieuw werk aan het publiek. Ben je meer uit het rockhout gesneden, dan kun je terecht bij het immer energieke Jacky Checker in Extase, maar de hiphoppers onder ons doen er beter aan zich te vervoegen bij rapbeest Timmietex in 013, waar 'Bekende Gezichten' het levenslicht zal zien.

FRANS VAN DER MEER & LEON VAN EGMOND – 6 OKTOBER, PARADOX
Veelzijdig artiest F. van der Meer kent iedere rechtgeaarde (of ook wel dwarse) Tilburger van onvergetelijke creaties als man-met-de-mat Ferry van de Zaande en diens onafscheidelijke, technisch onderlegde kompaan Fred van Boesschoten. Vandaag gaat hij met mondharpspeler Leon van Egmond aan de slag in Paradox. Een mooie romantische middag, die ook op band vastgelegd zal worden.

ENDLESS BOOGIE – 10 OKTOBER, KLEINE ZAAL 013
Eén van de hoogtepunten op Roadburn dit jaar keert deze donderdag terug om degenen die de eindeloze psychedelische boogie toen hebben moeten missen de gelegenheid te geven deze alsnog te ondergaan. Iedereen die er in april wel bij was, is nu natuurlijk sowieso weer van de partij. Dat wordt dus dringen geblazen in de Kleine Zaal van 013 vandaag – althans, zo zou het wel moeten zijn.

NEGURA BUNGET + MORIBUND OBLIVION + LAYMENT + DIN BRAD – 11 OKTOBER, LITTLE DEVIL
Over Roadburn gesproken: in diezelfde Kleine Zaal kun je de dag erna alweer kaartjes halen voor dat geweldige festival, waarbij je bovendien nog twee fijne bands op de koop toe krijgt. Het toeval wil dat je tezelfdertijd echter ook een mooi programma in Little Devil aantreft, met Roadburnwaardige bands als het Transsylvanische black metal genootschap Negură Bunget. Heen en weer fietsen dan maar?

THE HOLYDRUG COUPLE – 12 OKTOBER, STAGE01 013
Geen geslaagde maand zonder een gratis show op het kleinste podium van 013 natuurlijk. Deze avond is het de beurt aan The Holydrug Couple, een stel dat uit het verre Chili komt aangewaaid om je mee te nemen op een geestverruimende reis naar prachtige gebergten, langgerekte stranden en lichtende sterrenhemels. Nu, daar zeg je vanzelfsprekend geen nee tegen.

MILKMAN + TENSE REACTION + THE SHINING + SCALLYWAGS – 13 OKTOBER, LITTLE DEVIL
Onze volslanke melkmannetjes laten deze zondag weer eens van zich horen, en ditmaal nemen ze niet alleen hun instrumenten mee, maar ook een verse 10” uitgave die ze gebroederlijk delen met hun Utrechtse geestverwanten van Tense Reaction. The Shining (de Amsterdamse versie wel te verstaan) en Scallywags uit Middelburg maken het feestelijke middagprogramma af. Pak er gerust een pintje bij.

HELLISH WAR + RAZEND – 17 OKTOBER, EXTASE
Ook in Extase is weer meer dan genoeg te doen deze maand, met onder andere Kaat's Khaos en een veelbelovende hardcorebijeenkomst van het Wolstad Verbond. Deze donderdagavond staat echter met dank aan Mario (Mario's Metal Meeting) in het teken van zware metalen, gesmeed door de Brazilianen van Hellish War en nieuwe lokale heldenband Razend, die onlangs al succes oogstte in Little Devil.

POPRONDE – 18 OKTOBER, DIVERSE LOCATIES
Het aanbreken van het najaar betekent natuurlijk ook dat het weer tijd is voor de Popronde. Deze vrijdag doet het rondreizende evenement Tilburg aan, waarbij je jezelf kunt laten verrassen door bands zo uiteenlopend als het opgewekte, hypermelodieuze Sunday Sun en het zware, dissonante Mannheim – plus alles daar tussenin. Laat je informeren bij de infostand ter hoogte van Cul de Sac en trek je plan.

BROEDER DIELEMAN – 24 OKTOBER, DE NWE VORST
Voor het hardere werk kun je jezelf vandaag vervoegen bij de Hall of Fame voor Abraham en Izah (een goed bekkende combinatie, al zeggen we het zelf), maar mocht je meer in de stemming zijn voor een ingetogen avond, dan staat Broeder Dieleman voor je klaar in De NWE Vorst. De religieuze connotaties blijven, maar worden hier vertaald naar ingetogen liedjes over het Zeeuwse land. Aan jou de keus.

WARDRUNA – 25 OKTOBER, JUPILER ZAAL 013
Menig bezoeker van Incubate 2009 zal zich het uitermate sfeervolle concert van traditionele Noorse folk act Wardruna in Natuurtheater Oisterwijk heugen. Het gezelschap lijkt er zelf ook aangename herinneringen aan te hebben, want naast optredens in wereldsteden Londen en Parijs staat er nu ook een concert op het hoofdpodium van 013 in ons eigen stadje gepland. Daar moet je gewoon bij zijn.

CULTUURNACHT – 26 OKTOBER, DIVERSE LOCATIES
Terwijl Little Devil zijn tienjarige bestaan viert met optredens van coverband Little Devil Allstars en doom/stonerkwartet Yama, is er ook elders in de stad genoeg te doen op het gebied van muziek en andere cultuur. Wat en waar precies, daar kan de op het moment van schrijven onbereikbare webstek ons geen uitsluitsel over geven, maar reken er maar op dat je jezelf deze nacht niet hoeft te vervelen.

INCUBATED: LIGHTNING DUST + PHARMAKON – 31 OKTOBER, STAGE01 013
Goed, Incubate mag dan voorbij zijn, Incubated stoomt onvermoeibaar door. Zo kun je een maand na het festival alweer genieten van de sfeervolle klanken van het Black Mountain duo Lighning Dust, de (post)industriële herrie van Pharmakon en het immer weldadige bandgeweld van het Rotterdamse Sweat Tongue, allemaal voor slechts enkele euro's in het meest intieme zaaltje dat 013 rijk is.