Mógil verklankt IJslandse moederland in Paradox

Sfeervol noordelijk combo opent Nederlands-Belgische tour in Tilburg

Wouter de Waal ,

Mocht iemand zich wel eens hebben afgevraagd hoe de archaïsche, sprookjesachtige landschappen die zo kenmerkend zijn voor het eiland in de noordwesthoek van het Europese continent eigenlijk klinken, dan zou het betoverende optreden van Mógil (IJslands voor ‘moeder’) afgelopen woensdag in Paradox vast als bevredigend antwoord kunnen gelden.

Dat IJslandse acts vaak onovertroffen zijn in het scheppen van een feeërieke sfeer – neem bijvoorbeeld Sigur Rós of Múm – is de muziekliefhebber intussen gevoeglijk bekend. Het heeft ongetwijfeld iets te maken met de enigszins kinderlijke, magische klank van de taal, maar daarnaast zeker ook met de instelling van veel bands uit die streek. Zo starten de jongens en meisjes van Mógil vanavond met een muzikale fabel over een trol die des nachts postgevat heeft bij een afgelegen huis om een jongedame naar buiten te lokken, maar helaas voor hem te lang tevergeefs blijft rondhangen en bij het aanbreken van de dag versteent (bepaalde keien in het IJslandse landschap worden blijkbaar trolstenen genoemd).

Het zet de toon voor het optreden, waarbij verhalen over land, lucht en zee en hun bewoners (uilen, zeeleeuwen) worden gedragen door de geweldig expressieve stem van de frontvrouw, terwijl gitaar, viool, trompet en (bas)klarinet daardoorheen een soms melodieus, dan weer fraai natuurgeluiden evocerend web van klanken weven. Het resultaat klinkt weliswaar hier en daar nog een tikkeltje rommelig, misschien ook omdat dit het eerste optreden van de tour is, maar dat draagt welbeschouwd alleen maar bij aan de charme van dit kwintet – net als de zachte repeterende samenzang waaraan de groepsleden zich op een gegeven moment wagen. De communicatie tussen de muzikanten is sowieso bewonderenswaardig en grenst soms aan het magische, zoals op het moment dat zangeres en instrumentalisten een nummer eindigen met een dramatische gezamenlijke ‘notenval’. Een buitengewoon atmosferische avond, die hopelijk een mooi vervolg krijgt zodra dit vrolijke vijftal genoeg centjes heeft gespaard voor opname en uitgave van een nieuwe prachtschijf.