De krenten uit Popronde Tilburg's pap

Primeurtje: Case Mayfield DJ-set

Bas van Duren ,

Met nog twee dagen te gaan, is het opwarmen voor Popronde Tilburg begonnen. Het circus strijkt vrijdag 18 oktober neer in de binnenstad en 33 bands maken hun opwachting verspreid over 21 locaties. Om een beetje door de bomen het bos te zien, hebben we een spoorboekje voor je gemaakt met tips. Uiteraard volle aandacht voor het 3voor12/Tilburg podium in Café Extase met onder andere Case Mayfield's (foto, excuses) Girl Beard en een exclusieve dj-set van Mayfield hemzelf.

Een makkelijk begin van de avond waarbij de eerste bands elkaar niet in de weg zitten: om acht uur trapt singer-songwriter Theo Sieben af in platenzaak Sounds. De Amsterdammer die ook in Paulusma zit, gaat daar de nodige rootsy nummers spelen. Dan om kwart over acht snel naar Extase waar het 3voor12/Tilburg podium aftrapt met de meest Britse band van Eindhoven Lookapony. Keuzes krijg je pas om half negen. Wij tippen Sunday Sun in Bolle, omdat we daar een hoop oud-bekenden tegenkomen zoals Yoshi Breen (ex-RubyQ) en Koen-Willem Toering (ex-Woost). Maar ook gewoon omdat hun popliedjes extreem fijn in het gehoor liggen.

Om negen uur raden we iedereen aan om naar The Tightropes te gaan. Dit om twee redenen: de Grunnse rockers zijn heel goed bezig en het is in De Living te doen aan de Oude Markt. De achterruimte van Anvers is een hele lange tijd gesloten geweest, maar is sinds kort weer geopend en heeft weer dezelfde heerlijke sfeer als eerst. Ben je niet van heerlijk maar van METAL? Snel naar de Little Devil dan waar om kwart over negen Ashes Of Many speelt, een jonge metalcore-band uit Arnhem.

Om half tien komen we in de knoop. Twee bands spelen tegelijkertijd die op Incubate ook veel indruk hebben gemaakt: Suit and Tie Johns bij het 3voor12/Tilburg-podium in de Extase en The Future's Dust in 013. Weet je wat? Het is twee minuten rennen tussen 013 en Extase sinds dat nieuw paadje, dus gewoon heel snel op en neer rennen. Pas om kwart voor tien staat dan voor het eerst wat te spelen in de Cul de Sac, namelijk Neighbour Neighbour. Geen idee wat ze maken, de beschrijving vinden we interessant: 'Neighbour Neighbour grijpt je bij de kloten of daar waar je het liefst gegrepen wordt.' Juist. Nee, dan om tien uur met en ORGAANKLAP in de Studio waar totale absurditeit en chaos is aangekondigd.

Ben je er nog steeds om kwart over tien? Check dan Texas Radio uit Twente in de Hoegaarden aan het Piusplein. Naast een ontzettend leuke locatie is Texas Radio ook nog eens een veelbelovende band die in het naprogramma van Bob Dylan stond in de HMH. Tegelijkertijd staat Mannheim in de Hall of Fame. Denk harde overdonderende rock in de lijn van As I Watch You From Afar. Het Valkhoffestival was ze voor, maar in het skatepark zal het ook goed toeven zijn.

Nog beter toeven is het om kwart voor elf bij het 3voor12/Tilburg podium in Extase. Daar speelt Girl Beard, de nieuwe band van Case Mayfield. Samen met drumster Nienke Overmars maken ze heel wat anders dan de singer-songwriter die je van Case gewend bent: sterke rock dat nog het dichtste in de buurt van The White Stripes komt. Ben je meer van de indie dance? Check dan CHEATERS tegelijkertijd in 't Elfde Gebod aan de Paleisring.

Elf uur is kennelijk 3FM Serious Talent tijd, want zowel The Elementary Penguins in de Cul als Yorick van Norden bij de Heeren van Tilburg hebben de felbegeerde titel op zak. De pinguins is een Nederlands/Engels indie-trio dat zelfs door de NME is opgepikt met hun single 'Everybody Knows My Name Especially On The Dancefloor'. Singer-songwriter Van Norden gaat een voorproefje geven van zijn nieuw album dat met Excelsiorbaas Frans Hagenaars is opgenomen. Een kwatier later staat zelfs een derde Serious Talent te spelen, dan staat Proper Outfit met haar catchy popliedjes in de Bolle.

Dan is het druktste punt aangebroken om half twaalf: vier bands staan tegelijkertijd te spelen, maar gelukkig is de diversiteit groot. De keus bestaat uit live-dubstep van de mannen en vrouw van DropmiX in de Studio, singer-songwriter van de aan de Herman Brood Academie afgestudeerde Emil Landman in de Havana, bluesrock van GOOD MEAT in de Plaats en popsongs van When We Are Wild in 013.

Ter afsluiting hopen wij iedereen te zien bij de hardcore/rock van The Apologist bij ons op het 3voor12/Tilburg podium in Extase om twaalf uur. Aansluitend zijn er twee afterparty's: de officiele is rapper Amarildo De Krijger in de Cul met aansluitende Popronde-coordinator achter de decks. Ben je niet zo van de hiphop? Kom dan naar de onofficiele afterparty in de Extase, want wij hebben Case Mayfield zo ver gekregen om een dj-set te doen. Dat heeft de beste man nog nooit van zijn leven gedaan, dus wij weten ook niet hoe het gaat worden, maar het vermoeden bestaat dat het volledige chaos wordt. Hoe dan ook, tot vrijdag!