Verrassingsconcert Kensington in 013 pakt goed uit

Utrechtse indierockers in Kleine Zaal op dreef

Jenny Janssens ,

Een bekend whiskeymerk presenteerde afgelopen dinsdag in 013 de eerste editie van een reeks concerten die de naam ‘Future Legends’ draagt. Deze reeks draait helemaal om muzikanten van eigen bodem, die in de ogen van de drankproducent mogelijk toekomstige legendes zijn. In een redelijk gevulde Kleine Zaal hield Aap (van Boef en de Aap) een kort inleidingspraatje en blijkt de eerste Future Legends niemand minder dan het Utrechtse Kensington te zijn.

Het publiek krijgt in de Kleine Zaal eerst nog een korte documentaire over Kensington te zien op een van de twee schermen. De vierkoppige indierockband uit Domstad Utrecht zijn in actie te zien en duidelijk wordt gemaakt dat ze al sinds 2005 aan de weg timmeren met inmiddels twee albums op hun naam. Omdat het deze avond een exclusief concert betreft (je moest je inschrijven en ingeloot worden) en het uiteraard nog niet bekend was wie er zou optreden, staat de Kleine Zaal van 013 niet stampvol. Ook ontbreken de eersterangs gillende tienermeisjes (ondanks het ontblote bovenlijf van drummer Niles), maar dat heeft de band ook niet meer nodig. Geen hysterie, maar gewoon gezellige bedrijvigheid. Onder het genot van een mixdrankje die iedereen gratis kreeg, staan de mensen te wachten tot het doek opent.

De band hakt er meteen in met ´Go Down´, maar de kleine menigte gaat daar nog niet echt op los. Hier en daar waagt iemand een dansje, maar pas halverwege de avond bij het nummer ´Ride´ beginnen de meesten te bewegen. Gaandeweg het optreden weet de band iedereen toch mee te krijgen. De setlist is lekker afwisselend met een goede balans tussen oude en nieuwe nummers, veel dansbare werk met aanstekelijke rifjes, maar ook ´Ghosts´, een nummer waar stelletjes fijn op kunnen schuifelen. Ondanks de geheimzinnigheid rond de avond, zijn er toch een aantal Kensington-fans te bespeuren in de zaal die een heleboel nummers woord voor woord meezingen. Dat wordt wat moeilijker bij een geheel nieuw nummer dat de band nog nooit eerder live heeft gespeeld. Het is een trage, maar toch heftige rocker die met enorm veel overtuiging wordt gebracht en dan ook op het nodige applaus kan rekenen.

De indierockband van Nederlandse bodem weet zich goed staande te houden op het podium. Gebruikmakend van twee gitaren, één bas, één drumstel en bij een enkel nummer een keyboard weet de band een bombastisch geluid te produceren waarbij de stem van leadzanger Eloi volledig tot zijn recht komt. Kensington heeft duidelijk een groei doorgemaakt; de nummers van Vultures doen niet onder voor een indierockband met internationale allure. Daarmee toont de band meteen haar zwakte, de nummers klinken niet bijster origineel en met écht iets nieuws komen ze niet. Maar daarvoor kom je ook niet naar Kensington, zelfs niet als je niet eens wist dat de band hier vanavond stond. Hier wordt een volwaardige show neergezet. Kensington Future Legends? De tijd zal het leren.