#Mundial13: Tigerstyle bijt van zich af en wordt omarmd

Wagenmakerij goes Bollywood

Freek Verhulst ,

Twee Schotse broers, zwaar religieuze Sikh Punjabi's, begonnen in 1997 een Bhangra-groepje genaamd Desi Bombsquad Sound System, dat inmiddels als Tigerstyle door het leven gaat. Need I say more? Waarschijnlijk wel. Bhangra is een stijl die traditionele Punjabimuziek mengt met eigentijdse, Westerse stijlen. Punjabimuziek is typisch Indiase muziek die je nogal eens in Bollywood-films hoort.

CONCERT
Tigerstyle, Wagenmakerij, 29 juni 2013

MUZIEK
Dancehall/punjabi-hop vermengd met trap, dubstep en drum 'n bass. Wat? Gezondheid.

PLUS
Wie er ooit op het idee is gekomen om Punjabi-muziek met drum 'n bass en dubstep te mixen, en daar vervolgens twee traditioneel geklede Sikh Punjabi's op te laten dansen, verdient een lintje. De hilariteit die een blik op het podium oplevert, is voldoende reden om lang genoeg te blijven hangen om te ontdekken dat de groep stiekem meer dan een leuke gimmick is. Een tamelijk vaardige beatboxer die moeiteloos drum 'n bass- en dubstepritmes overneemt van de mixtafel, overbrugt enkele stiltes. De live trommels voegen op het eerste gehoor wellicht weinig toe, op het tweede gehoor is het juist precies wat de live-act nodig heeft. En ja, die twee Sikh Punjabi's op de voorgrond, die krijgen met hun aanstekelijke gedans wel het hele publiek mee.

MIN
Af en toe klinkt er een stukje 'Bangarang' (Skrillex), of 'Ready Or Not' (The Fugees) en dat hebben deze gasten eigenlijk helemaal niet nodig. Af en toe wijkt de focus daarmee namelijk een beetje van het unique selling point af, en daarmee doet Tigerstyle de geniale act die ze in pacht hebben tekort. Zonde.

CONCLUSIE
Vreselijk dansbaar en briljant hilarisch. De nadruk mag wel nog iets meer op de Indiase herkomst, want dat is tenslotte wat het collectief zo onderscheidt van andere acts.

CIJFER
8