#Mundial13: Swing Original Monks doet temperatuur tot tropische proporties stijgen

Colombiaans-Ecuadoriaanse combinatie gaat voorop in de polonaise

Freek Verhulst ,

Festival Mundial wil dit jaar in de spoorzone 'terug naar de ziel' van het festival. Dat het wegvallen van subsidies ook meehielp met de verhuizing uit het Leijpark, soit. Hoe het ook zij, de ziel van het festival, die werd vanmiddag uitstekend samengevat in één act: Swing Original Monks. Een Colombiaans-Ecuadoriaanse groep die de folklore van de eigen herkomst combineert met hedendaagse invloeden uit populaire stijlen als rock en her en der zelfs electro.

CONCERT
Swing Original Monks, Hall of Fame, Festival Mundial, 29 juni 2013

MUZIEK
Van rock naar hiphop en weer terug, maar altijd met de aanwezigheid van de oh zo dansbare klanken van verschillende Latijns-Amerikaanse stijlen. Hier en daar wordt tevens slim gebruik gemaakt van samples en oscillerende synths.

PLUS
Een latina in een korte rok. En voor de dames zal ik hier dan ook maar gelijk het bovenlijf van de frontman (die zich overigens 'Mr. Bumbass' noemt) noemen. Goed, dat terzijde. De muzikale combinatie van stijlen levert een geweldige hoeveelheid dansbaarheid die gepaard gaat met een flinke lading energie. En over energie gesproken: Bumbass gooit werkelijk alles wat hij heeft in de strijd om het publiek te overtuigen, daarbij geflankeerd door de bevallige Juana, die het publiek binnen no-time om haar vinger windt. Daarbij is de set schijnbaar met klinische precisie in elkaar gezet, met voldoende oog voor afwisseling (wat te denken bijvoorbeeld van een op het podium uitgevoerd soap opera-achtig toneelstukje met hier en daar flarden van Dave Brubeck's 'Take Five' ter begeleiding?), maar altijd toewerkend naar de uiteindelijke climax. Bij het laatste nummer moet het publiek wat oh-oh-oh's meezingen. Die gaan na het slotakkoord zo vol overtuiging door, dat de band aanvankelijk wat vertwijfeld besluit toch maar weer door te spelen. Daarna springen Juana en Mr. Bumbass de zaal in om vervolgens zelf voorop te gaan in de polonaise. Eindresultaat: een spaans benauwde Hall Of Fame, die in z'n geheel volledig losgaat.

MIN
Waarom staat dit tussenkopje hier eigenlijk?

CONCLUSIE
Wat een charisma, wat een energie, wat een feestje. Zo moet dat dus, optreden. Werkelijk niets op aan te merken.

CIJFER
9,5