#Mundial13: Shantel perfectioneert Balkan-carnaval en heerst over Wagenmakerij

Bier en wc-papier vliegt door dampende en stampende zaal

Freek Verhulst ,

Je hebt van die festivals die niet hetzelfde zouden zijn zonder één bepaalde act. Paaspop heeft Peter Pan Speedrock, Zwarte Cross heeft Normaal en Lowlands heeft Kees van Hondt. Op Mundial lijkt Shantel met zijn Bucovina Orkestar die status te verwerven. Want geef maar toe, 'Disko Disko Partizani' is het enige wat je te binnenschiet als je wordt gevraagd naar het ultieme Mundial-anthem.

CONCERT
Shantel & Bucovina Orkestar, Wagenmakerij, 30 juni 2013.

MUZIEK
Als 'Disko Partizani' je nog niet genoeg zegt: balkan-beats, wat ska en vooral veel, heel veel feest.

PLUS
Shantel hoeft geen enkele moeite te doen. Na anderhalf nummer is de complete chaos al uitgebroken in de tent. Mensen klimmen in pilaren, de hele zaal springt van voor tot achter mee en de biergooi-index gaat ver buiten de schaal. Dat betekent echter allerminst dat Shantel en zijn band gemakzuchtig worden: het tempo gaat gewoon nog even wat verder omhoog. De ultieme hit - ja, 'Disko Partizani' - wordt verrassend vroeg al gebracht, na nog geen half uur spelen, maar wordt zo slim gebracht. Net voordat met de kreet 'disko disko Partizani' het gespring los dreigt te barsten, legt Shantel het nummer stil. Teasen, inhouden, stil blijven en... akoestisch verder spelen. Het tweede refrein, hetzelfde recept. Pas de derde keer mag het publiek voluit en juist door die uitgestelde beloning gaat het feest nog harder los.

MIN
Shantel knalt binnen krap een half uur zijn drie grootste hits eruit. Daarmee lijkt hij zijn kruid aanvankelijk te vroeg verschoten te hebben, want de zaal loopt halfleeg, maar een kniesoor die daar achteraf nog om klaagt. Want wie wel besluit te blijven, krijgt het allerbeste Balkan-feest sinds mensenheugenis voorgeschoteld.

CONCLUSIE
Een Bucovina Orkestar in bloedvorm raasde door de Wagenmakerij. Van de drummer tot de linker trompettist, tot Shantel zelf: iedereen geeft alles van zichzelf. Het Balkan-carnaval wordt tot in de puntjes geperfectioneerd. Opvallend: de band staat voor onbepaalde tijd ingepland in het programma, en kan dus van het podium af wanneer het de heren en dame belieft. Dat gebeurt dan ook na 80 minuten, om vervolgens nog bijna een half uur door te knallen met onder andere - ja hoor - gewoon nog een keer die verdammte 'Disko Partizani'. Al wat rest is een met bier doordrenkte betonvloer en een groep uitgeputte Mundial-bezoekers. Wat een feest.

CIJFER
9