#Mundial13: De vliegensvlugge vingers van SONIKBEATZ

Het afkijken bij araabMUZIK werpt zijn vruchten af

Tekst: Juliën L'Ortye, Foto's: Markov de Weijer ,

Drie platen heeft ‘ie al uit, araabMUZIK. Zijn dit jaar verschenen 'For Professional Use Only' is de meest recente en… Oh nee, we hebben hier helemaal niet te maken met de vliegensvlugge Amerikaan, maar met Tilburger SONIKBEATZ. Opgepikt door onder meer 101 Barz, mocht hij zijn MPC-kwaliteiten al eerder showen tijdens een editie van Cultcafé in 013 met onder meer Sticks.

CONCERT:
SONIKBEATZ, Festival Mundial, zaterdag 29 juni 2013

MUZIEK:
Hij doet weinig anders dan de DJ uit de Verenigde Staten: met zijn vingers razendsnel over de drumcomputer bewegen om op die manier (onder meer) dubstep -en trapbeats op eigen wijze over te brengen aan het publiek. Doet araabMUZIK Skrillex’ remix van 'Cinema'? Dan doe ik dat ook, zo moet de Tilburger gedacht hebben. En hoewel zijn vingers (nog) niet zo onwaarschijnlijk snel zijn als die van zijn Amerikaanse collega, doet hij het met die track stiekem toch wel een tikkeltje beter.

PLUS:
Wat bewerkt SONIKBEATZ zijn zorgvuldig uitgezochte tracks goed zeg. Je kan overal verbanden leggen met araabMUZIK, maar laten we – gezien de kwaliteiten van de Tilburger – die gelijkenis niet voortdurend gaan maken. Natuurlijk, hij heeft een MPC en doet weinig anders dan de Amerikaan, maar zoals gezegd: zo nu en dan doet hij het toch net iets slimmer. De breaks in de eerder genoemde track van Skrillex zijn beter getimed en laten een goed gevulde zaal als de Hall of Fame nog net dat stapje verder gaan.

MIN:
Wat is SONIKBEATZ’ MC in hemelsnaam aan het doen? Verscholen achter de speakers roept hij willekeurig wat woorden richting het publiek, in een verwoede poging dit op te zwepen, maar het is een regelrechte aanfluiting. De man uit Tilburg heeft voor zijn booth een behoorlijk podium waar zijn MC hartstikke goed op terecht kan. Hij hoeft er zeker niet continu op aanwezig te zijn, maar als je een menigte echt mee wil krijgen – iets dat op deze beats absoluut niet moeilijk is – mag je daar echt wel wat meer moeite in steken.

CONCLUSIE:
Eerlijk? We kunnen niet wachten op een eerste echte plaat van SONIKBEATZ. Het talent druipt er vanaf en het ontbeert hem niet aan fans, getuige het enthousiasme in de grote zaal van Hall of Fame. Een gevalletje ‘seize the moment’. En snel een beetje.

CIJFER:
8+