#Mundial13: Iedereen mag op het feestje van Matisyahu komen

Valse start en verzengende hitte in Koepelhal krijgen jarige reggaehopper niet klein

Freek Verhulst ,

De broeierige sfeer in de Koepelhal - veroorzaakt door de eindelijk zomerse temperatuur buiten enerzijds, en de aanwezigheid van een flink aantal mensen binnen anderzijds - past eigenlijk perfect bij de lome reggae van de Joods-Amerikaanse zanger/rapper Matthew Paul Miller, stagename: Matisyahu. Desalniettemin is het besluit van de organisatie om de grote deuren aan de linkerkant van de zaal open te gooien verstandig te noemen, want op een of meerdere flauwvallers zit niemand te wachten.

CONCERT
Matisyahu, Koepelhal, 30 juni 2013.

MUZIEK
Je verlegen buurjongen met een aardige Shaggy-imitatie in huis, die op reggae-beats rapt, hier en daar venijnig met rock-invloeden uithaalt en gretig, maar niet overdadig van elektronische effecten gebruik maakt.

PLUS
Matisyahu is allerminst een swag-rapper, en dat is prima. Ingetogen in zijn geruiten bloesje staat hij soms met zijn ogen dicht de teksten op te dreunen. De bescheidenheid siert hem en komt de oprechtheid van het optreden alleen maar ten goede. Net als de set lijkt te ontploffen, breekt hij de spanning met een heel relaxte reggae-uitvoering van Major Lazer's 'Get Free', waarbij de intussen het podium opgelopen gastrapper een duidelijke toegevoegde waarde heeft. Even achterover leunen in de benauwde hal. De set werkt daarna weer langzaam op naar een climax bij afsluiter 'One Day', zoals ook alle maandvieringen op basisscholen die kennen: "Kom op jongens, allemaal het podium op!" Makkelijk scoren voor Matisyahu, die vandaag overigens 34 wordt, maar evengoed scoren.

MIN
Matisyahu is bepaald geen swag-rapper en dat is ergens best een beetje jammer. Nonchalant in zijn geruiten bloesje staat hij soms met zijn ogen dicht de teksten op te dreunen. Iets meer bluf had hem gesierd, en was zijn optreden alleen maar ten goede gekomen. Matisyahu begint namelijk zwak. Bij het eerste nummer galmt zijn microfoon veel te veel en het refrein van het wellicht uit Fifa 13 bekende singletje 'Searching' is wat aan de valse kant, daarbij klink dat refrein wel erg dun zonder tweede stem. Met iets meer gesleur over het podium en iets minder afstandelijkheid had hij dat compenseren. Al moet gezegd dat hij hoe meer de set vordert, steeds meer alsnog overtuigt. Wat wel voor scheve gezichten zorgt bij een deel van het publiek, is het ontbreken van zijn hit 'King Without A Crown' op de setlist.

CONCLUSIE
Matisyahu herpakt zich sterk na een matig begin en weet alsnog uit te groeien tot een van de hoogtepunten van de dag.

CIJFER
8