#Mundial13: Taaldrempel voor MAKYzard te hoog

Halve zaal loopt leeg, ondanks kwaliteit van de band

Paul Timmermans ,

De grote zaal van de Hall of Fame staat goed vol in afwachting van MAKYzard. Op de muziek wordt goed gedanst door het publiek, maar de tekst komt niet over. Alle teksten zijn in het Frans en dit werpt een hoge drempel op die goed voelbaar is. De zaal loopt tijdens het optreden langzaam leeg. Erg jammer, want de band levert wel kwaliteit.

MUZIEK
MAKYzard combineert verschillende muziekstijlen om zo iets heel bijzonders te maken. Met een combinatie van hiphop, funk en jazz creeëren ze een goed dansbare hiphop. De teksten zijn politiek geëngageerd, maar daar zal het publiek weinig van begrepen hebben. De Franstalige MC is het middelpunt, maar de muziek eromheen is minstens net zo belangrijk. Het bijzondere aan de live act is dat ze spelen met verschillende live instrumenten, maar dat er ook een DJ met draaitafel op het podium staat.

PLUS
De MC brengt zijn teksten met veel passie. Voor iemand die geen Frans spreekt, zijn de teksten niet te volgen, maar aan zijn lichaamstaal is te zien dat het over beladen onderwerpen gaat. Door de jazz- en funkinvloeden danst de zaal met veel plezier op de muziek. De frontman vraagt in gebrekkig Engels: 'Tilboerg, how do you dance here?'. Tijdens het optreden loopt de zaal half leeg waardoor een groot gat voor het podium ontstaat. Dit lost de frontman op door van het podium af te springen en in het publiek het nummer af te maken. Daardoor krijgen de aanwezigen een stoot energie en trekt het allemaal verder naar voren.

MIN
Erg jammer dat de teksten in het Frans zijn. Aan het begin van een nummer vraagt de zanger of het publiek de stem op een tape herkent. Vermoedelijk is het een politicus, maar dit wordt niet meer genoemd door iemand van de band. Uit bepaalde woorden is op te maken dat dit nummer over politiek gaat; termen die klinken als 'immigration' en 'politique' zijn eruit te halen, maar zeker weten doe je het niet. De boodschap komt dus helaas niet over. Tussen alle nummers door zijn er ook een paar rustige intermezzo's, maar dit wordt door de zaal totaal niet opgepikt. Op het moment dat de MC een stuk a capella doet wordt hij overstemd door het geklets van het publiek.

CONCLUSIE
Duidelijk is dat MAKYzard een band met een verhaal is. Dit kunnen ze muzikaal prachtig overbrengen en tekstueel waarschijnlijk ook, maar helaas dat de meeste mensen hem hier in Nederland niet zullen verstaan.

CIJFER
7