#Mundial13: Jazzsteppa incasseert de zelf gegenereerde liefde

Live drums en trombone tillen dubstep naar hoger niveau

Dirk Stolk ,

Bij de term dubstep kijkt niemand tegenwoordig nog vreemd op. Dat hier regelmatig invloeden uit de jazz worden bijgehaald zal ook niet geheel als verrassing komen. In het geval van Jazzsteppa is het de live aanwezigheid van instrumenten die het een interessante combinatie maakt

CONCERT
Jazzsteppa, Hall of Fame Kleine Zaal, 30 juni 2013

MUZIEK

Dubstep. En dan wordt er ook echt dubstep mee bedoelt, zoals de oorspronkelijke vorm dat beaamt. Geen wilde kermisgeluiden á la Skrillex, maar simplistische drumpatronen, aangevuld met diepe bassen, welke doordringen tot plekken waar men dat niet voor mogelijk hield. Live gemixt, maar ook nog eens gespeeld middels de opgewekte drummer en de fit en genietend ogende frontman Gal Bar-Adon, welke naast de draaitafel ook de microfoon erbij pakt en de trombone bespeelt als een ware hooggeschoolde jazzmuzikant.

PLUS
De heren op het podium hebben zin vandaag, blijkt wanneer de soundcheck na een korte aankondiging snel omslaat in het optreden zelf. Halverwege ontdoet het duo zich van de shirts, om - samen met het publiek - alles te geven en het uiterste uit de vijftig minuten te halen. De nummers worden naadloos aan elkaar gedraaid en de paar stiltes die er vallen, worden door de frontman gebruikt om zijn enthousiasme te delen en retour te krijgen van de dansende massa voor zijn neus. Als bedankje voor de energie en liefde gooit Bar-Adon de nodige CD's het publiek in, terwijl de samenwerking met Foreign Beggars door de speakers klinkt. Niet alleen de muziek, de band en het publiek werken mee, maar ook de locatie voldoet precies aan de eisen die men bij een dergelijke act mag stellen. Als tegen het einde ook 'America B' wordt ingezet, verraadt het gejuich vanuit de zaal hoe episch het concert van Jazzsteppa is ervaren.

MIN
De druppels lauw, zouterig zweet van het ontblote bovenlichaam van de voorganger vliegen constant in de rondte dankzij de heftige dansbewegingen.

CONCLUSIE
De donkere zaal, de intieme en gemoedelijke sfeer, het meegaande publiek, de passie en energie van het duo op het podium en de jazzy dubstep als stimulerend middel; alle stukjes vallen exact op de juiste plaats bij deze show van Jazzsteppa.

CIJFER
9,99