#Mundial13: 'Ik tatoeëerde de konten van twee oma's'

3voor12/Tilburg doet mee met Human Rights Tattoo

Dirk Stolk & Clemens Lambermont ,

De hele verklaring van de rechten van de mens tatoeëren, op mensen. Vorig jaar bedacht door de Tilburgse Sander van Bussel toen hij een vriend verloor in Kenia, en inmiddels een groot succes. Er moeten nog behoorlijk wat mensen getatoeëerd worden voordat alle 6773 letters gezet zijn. Maar 3voor12/Tilburg helpt ook graag een handje mee, wij stuurden verslaggever Dirk Stolk om een vierkante centimeter van zijn lichaam op te offeren voor het goede doel.

'Het was vanochtend echt gekkenhuis hier. Mensen die gewoon bijna gingen vechten om een tatoeage, zo druk was het,' aldus Joyce Booij Liewers, de tattoo artist die vandaag Dirk’s pols mag opleuken met de letter E. Het is de 777e human rights tattoo die gezet wordt. Voordat het tatoeëren kan beginnen, wat ongeveer tien minuten duurt, moet er eerst een soort contract worden ondertekend. Hierop staat onder andere hoeveelste je bent, en moet je je motivatie aangeven. Voor Dirk is het simpel: 'Het is gewoon een mooi project. Bijna zevenduizend mensen die allemaal hetzelfde denken en gewoon een random letter laten zetten van de declaration of human rights.'

Voor de tattoo hoeft niet betaald te worden, wel wordt gevraagd een kleine donatie te geven om de onkosten te vergoeden. Verder gelden wel vaste regels voor de tattoo. Je mag bijvoorbeeld niet zelf kiezen wat voor tattoo je krijgt. Ook zijn ze allemaal ongeveer even groot. Wel mag je zelf de locatie en het lettertype bepalen. 'Vandaag heb ik gewoon twee oma’s getatoeëerd die er echt eentje op hun kont wilde zetten. Na de eerste dacht ik het gehad te hebben, maar daarna kwam er gewoon nog een aan die hem op precies dezelfde plaats wilde hebben,' aldus Joyce.

Nadat alles in orde is gemaakt kan de tattoo gezet worden. Voor Dirk is het piece of cake. Helemaal zen laat hij de E op zijn pols tatoeëren. 'Het is een verslavend soort pijn die je krijgt als je tatoeages zet, je wil ook gewoon meer.' En na een korte sessie zit het er al weer op. Er wordt nog een foto genomen voor het archief van de organisatie en dan is het klaar. 3voor12 Tilburg heeft zijn steentje bijgedragen aan het tatoeëren van de rechten van de mens.