#Mundial13: Fresku feest op Mundial

Eindhovense rapper krijgt Koepelhal aan het springen

Paul Timmermans ,

De aankondiging van de rapper Fresku in de Fontys Koepelhal is matig. De twee meiden die op het podium staan lezen het stukje tekst dat op de website van Mundial over Fresku staat letterlijk voor en dit doet Fresku tekort. Als hij zelf eenmaal op het podium staat heeft hij het publiek zo op zijn hand door het 'lintworm dansje' en dan kan het feest beginnen.

CONCERT
Fresku, Mundial 2013, Fontys Koepelhal, 29 juni 2013

MUZIEK
De hiphop die door Fresku gemaakt wordt, wordt gekenmerkt door twee uitersten. Hij maakt humoristische nummers als 'Lintworm' of 'Kutkop', maar tegelijkertijd ook nummers als het zwaardere, donkere 'Liefdesliedje' en 'Twijfel'. Zijn shows doet hij zonder back up rapper met aleen zijn DJ Y's Kid.

PLUS
Grootste plus is zonder twijfel het feit dat hij de halfvolle zaal vanaf nummer twee al mee heeft. Na het eerste nummer legt hij uit dat hij het simpelste dansje ooit bedacht heeft bij het nummer 'Lintworm'. Fresku: “Benen tegen elkaar, armen op je dijen, als een idioot schudden met je hoofd en springen!' Y's Kid start de beat en de hele zaal begint te springen. Fresku zegt dat hij nog nooit in zo'n grote zaal gestaan heeft, maar daar is in het optreden niets van te merken. Hij weet hoe hij om moet gaan met publiek en voordat hij het nummer 'Alisha' begint komt zijn dochtertje zelfs op het podium, de 'aawhs' van het publijk zijn duidelijk te horen. Het laatste couplet doet hij terwijl het zijn dochtertje op zijn arm draagt, zichtbaar geëmotioneerd. 'Papa komt er zo aan schatje.' zegt Fresku nog terwijl zijn vrouw haar weer overneemt. Rond twee derde van de show vraagt hij aan de lichtman of alle lichten uitmogen, hij begint met het nummer Twijfel. De zaal is donker en het kippenvel zal bij menigeen op de arm staan. Dan knalt de bass erin en gaan de stroboscopen aan. Ondanks dat dit geen feestnummer wordt er flink gedanst door de zaal. Aan het einde van de show gaat Fresku af en komt zijn alterego 'Garth Mcloyd' nog terug om het nummer 'Op De Hoogte' te doen. Hij vraagt een paar meisjes op het podium en onteketent zo nog een laatste feestje voor hij echt afscheid moet nemen.

MIN
Als er minnen gegeven moeten worden aan dit optreden dan is dat toch het geluid. De muziek staat erg zacht ten opzichte van de vocalen en de bass. Dat Fresku goed verstaanbaar is en dat je de bass voelt trillen in je buik is prettig, maar het is jammer dat de rest van de producties daar soms onder lijkt te verdwijnen. Voor mensen die de show van Fresku eerder gezien hebben weten wat ze gaan krijgen. De volgorde van de show is amper aangepast en de verhalen zijn bekend. Maar ondanks dat je weet wat er gaat gebeuren, kan je er nog steeds om lachen.

CONCLUSIE
Het was een erg dynamische show met emotioneel zware nummers en Fresku's bekende Brabantse feestelijkheid. Door zijn grappen en grollen voelen mensen zich vrij om zelfs op de zwaardere nummers te dansen. Jammer van het geluid, maar door de dynamiek een heerlijke show.

CIJFER
8,5