#Mundial13: hoe ziet het eruit?

Eerste impressie van het nieuwe festivalterrein

Clemens Lambermont ,

De organisatie van Mundial besloot het dit jaar over een compleet andere boeg te gooien. Van het Leijpark gingen ze naar de Spoorzone. Opeens werd de helft van het festival overdekt en kwamen er ‘openlucht tickets’ en ‘binnen tickets’. Of de nieuwe opzet gaat werken is nog maar de vraag, maar zodra je het terrein oploopt is het eigenlijk de herkenbare Mundialsfeer, maar dan met een ‘industrial chiq’ decor.

Tilburg wil van de Spoorzone een volledig cultureel gebied maken. Dat begon natuurlijk al met het Ladybird Skatepark, en nu dus festival Mundial. Maar van een echt festivalgevoel is nauwelijks sprake als je het terrein op loopt. Het voelt heel erg stads aan met de grote loodsen en flats op de achtergrond. Pas als je wat verder richting het centrum van het terrein op loopt krijg je een beetje de vertrouwde Mundial feeling.

Felgekleurde standjes, excentriek geklede mensen, exotisch eten, en bezoekers die hier en daar op het gras chillen. Gras ja. Mundial heeft er verstandig aan gedaan om op het terrein zoveel mogelijk grasmatten neer te leggen. Krijg je toch nog een beetje dat festival gevoel in een stadse omgeving. Sowieso lijkt het alsof ze het verleden van de spoorzone zover mogelijk proberen weg te moffelen. Natuurlijk met een hoop felle kleuren, maar ook met gras en boompjes. Ook tijdens het festival gaat dit door. Bij de ingang ligt bijvoorbeeld een strip waar nieuwe planten worden aangeplant.

Maar hoe leuk de aankleding ook is, het voelt wel een beetje krap aan allemaal. Natuurlijk omdat er gewoon gebouwen staan op een festival terrein, maar ook doordat de standjes en podia dicht op elkaar zijn gezet. De muntenkassas zorgen vervolgens voor gigantische rijen waar je lastig omheen komt. Maar dit probleem lijkt zich slechts te beperken tot het buiten gedeelte. Pas als je de Fontys Koepelhal binnenloopt merk je hoe gigantisch het nieuwe terrein is. Met deze hal hebben ze een mainstage te pakken waar met gemak 3000 mensen in passen.

Naar hoe je het festival gaat beleven hangt heel erg af van je bandje. Bezoekers met een outdoor ticket zullen Mundial meer ervaren als de multiculturele bazaar met hier en daar muziek. Precies wat Mundial eigenlijk altijd al een beetje is geweest. De mensen die liever binnen blijven krijgen weliswaar de meeste, en misschien ook de beste, muziek maar zullen toch minder kunnen proeven van de sfeer waar Mundial bekent om staat. Of deze splitsing goed uit gaat pakken is nog maar afwachten.