Disko Matique op oorlogspad

Nu-Disco duo start eigen label

Connor Clerx ,

De Tilburgse electro-beukers Disko Matique timmeren hard aan de weg. Tijdens het Brabantse festivalseizoen kun je niet om ze heen. Ze stonden op Best Kept Secret en Kindergarten, draaiden samen met 2manyDJ’s in Rotterdam, en waren te gast bij de 3FM Freaknacht. Verder stonden ze ook dit jaar op Festival Mundial. Het lijkt Pierre Hagelaars en Thijmen Hoebink voor de wind te gaan.

Een jaar geleden spraken we elkaar ook op Mundial. Jullie hadden een platencontract bij een toplabel zo goed als rond, wat ging er mis?

“Tja, dat ging niet geheel volgens plan. Ondertussen kunnen we wel vertellen over wie het ging. We hadden een deal met EMI. Plotseling kwam het nieuws van de overname door Universal en werden alle gesprekken stopgezet. We stonden opeens met lege handen. Daarom hebben we nu besloten voor de Russische aanpak te gaan.”

Pardon?

 “Toen de Duitsers Rusland binnenvielen trokken de Russische troepen zich helemaal terug, om later keihard terug te slaan.” 

Hoe gaan jullie dat aanpakken?

 “Ons album is zo goed als klaar. Het is tijd om te rocken. We hebben al zolang niets uitgebracht.”

Hoe gaat het nieuwe album klinken?

 “Het worden sowieso allemaal eigen producties, en het wordt een ode aan de Beach Boys. Een ‘seventies’ plaat. We hebben een enorme voorliefde voor jaren ’70 muziek, en die voorliefde hebben we zo hard mogelijk gekoesterd. Natuurlijk maken we ook uitstapjes naar de jaren ’60 en ’80. Uiteraard met een stevige laag electro er overheen. Onze missie is eigenlijk als volgt, we houden echt van muziek en dat moet op de plaat ook doorklinken. De liefde voor muziek en voor onze inspiratiebronnen moet doorschemeren.”

Waar gaan jullie de plaat uitbrengen?

“We hebben op dit moment veel aanbiedingen gehad van grote labels, de ‘majors’. Maar we vinden het moeilijk, die grote labels hebben zoveel eisen. Majors willen zoveel mogelijk verkopen. Bij EMI konden we na een heleboel gesprekken afdwingen dat we echt ons eigen ding mochten doen. Om dat hele proces opnieuw te doen, daar hebben echt geen zin in.”

Jullie hebben de touwtjes graag in eigen handen. Zou het niet goed zijn om een keer met een producer samen te werken?

 “Wij zijn wel echte controlfreaks. We werken keihard aan onze muziek. Maar het mooie aan deze tijd is dat een klein jongetje professioneel klinkende beats op zijn slaapkamer kan maken. Het mooie aan ons genre is de complete vrijheid om te creëren. Noem het eigenwijsheid, maar we geloven in onszelf. Dat hoor je terug op de plaat."

En nu dan?

 "We starten ons eigen label. We gaan samenwerken met een bijzonder persoon uit een onverwachte hoek. We kunnen helaas nog niet zeggen wie het is. Alle kanonnen staan klaar. Het salvo is geladen, nu gaan we schieten."