#Mundial13: Overtuigende Coely tekent voor een hoogtepunt

Volwassenheid druipt er vanaf bij 19-jarige Belgische

Tekst: Juliën L'Ortye, Foto's: Imme Rindt ,

Wie te laat bij de Hall of Fame aan komt, mag achteraan sluiten in een steeds langer wordende rij. Reden? Coely, een vrouwelijke mc uit Antwerpen met Congolese roots. Negentien jaar is ze pas, maar op het podium straalt ze een en al volwassenheid uit. Ze mocht eerder dit jaar het ‘naprogramma’ van Kanye West in de HMH verzorgen en liet daar al zien een publiek goed te kunnen bespelen.

CONCERT:
Coely, Festival Mundial, zondag 30 juni 2013

MUZIEK:
De wensen van de Belgische zijn helder. In een interview, vlak nadat ze eind vorig jaar in haar thuisland furore maakte met debuutsingle Ain’t Chasing Pavements, zei ze: “Ik wil rijk zijn: een huis hebben en een auto.” Niet veel later volgde Nothing On Me en Coely’s eerste EP Raah The Soulful Yeah, waarmee ze nog maar eens een visitekaartje af gaf. De Antwerpse beschikt over een echte hiphopmentaliteit, levert haar sterk geproduceerde tracks op een even rauwe als toegankelijke manier af.

PLUS:
Hoe is deze jongedame pas negentien jaar oud? De dynamiek waarmee ze op het podium staat, zou je allerminst verwachten bij iemand die pas een jaartje in de scene zit. De agressieve manier waarop ze d’r raps het publiek in gooit, het gemak waarmee ze de refreinen zingt en het enthousiasme dat van het optreden af spat: hier staat echt een artieste. Minstens net zo handig is de manier waarop haar DJ een van de tracks opeens over laat gaan in Bob Marley’s Could You Be Loved, een massaal meezingend publiek tot gevolg.

MIN:
Voor iemand met slechts één EP op zak, is een tijdslot van vijftig minuten misschien een tikkeltje overdreven. Coely lijkt zelf ook niet helemaal te weten hoe ze die tijd op moet vullen en laat zo nu en dan de nodige ruimtes tussen de nummers vallen. Die maakt ze dan vol met wat praatjes over haar favoriete rappers of door een kindje op het podium te halen. Het is positief voor de gunfactor, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat het niet continu vlammen is en de vaart er een beetje uit is.

CONCLUSIE:
Coely heeft alles wat je als (vrouwelijke) rapper anno nu moet hebben om te overleven: uitstraling, een eigen kop en sound, een goeie presentatie en belangrijker: sterke liedjes en een goede flow. Hoewel ze het er met een set van een halfuur waarschijnlijk nog beter vanaf had gebracht, doet de Belgische vanavond hele goede zaken.

CIJFER:
8,5