Caïro Liberation Front:

"Electro Chaabi is de CNN van de lagere klasse in Egypte”

Connor Clerx ,

De mannen van Caïro Liberation Front staan voor het tweede achtereenvolgende jaar op Festival Mundial. De Tilburgse vertegenwoordigers van de Electro Chaabi hebben het afgelopen jaar veel aandacht genoten. Zo stonden ze op Best Kept Secret en zijn er voorzichtige plannen voor een clubtour. Ondertussen is in Caïro zelf president Mursi afgezet. Egypte is in tweestrijd.

In hoeverre voelen jullie je betrokken bij de problemen in Egypte?

 “Ontzettend. Daarom zijn we hiermee begonnen. De jongens in Cairo die deze muziek maken kunnen niet touren, niet optreden. Zij hebben niet de mogelijkheid om op Mundial op te treden. Wij hebben die mogelijkheid wel. Zo kunnen wij ze een stem bieden. Het wrange is dat er zoveel doden vallen, meer dan het totale bezoekersaantal hier. Wij willen op een feestelijke ‘gimmick’-manier de aandacht trekken voor de problemen in Egypte, en voor de muziek.”

Wat staat er de komende tijd op jullie agenda?

 “We hebben veel shows op de planning, een aantal wereldmuziekfestivals, Sphinx in Brussel bijvoorbeeld. Daarnaast hebben we nog wat shows in België en spelen we op de zomerparkfeesten in Venlo.”

En buiten de optredens?

 “We hebben een wedstrijd uitgeschreven samen met de radiozender Afropop Worldwide, die zo’n 120 miljoen luisteraars heeft. We hebben alle Electro Chaabi-tracks die we hebben, zo’n vier gigabyte in totaal, online gezet zodat mensen zelf een mixtape kunnen maken. Door die wedstrijd hopen we andere artiesten in aanraking te brengen met Electro Chaabi. Dat is eigenlijk nog belangrijker dan live spelen. Als andere artiesten meedoen kan de stroming echt groeien. Wereldmuziek kan meer zijn dan alleen voor de elite, die stilstaat bij een bandje. Wij willen laten zien dat er echt fascinerende muziek is. De traditionele wereldmuziek community poept op ons. Ze vinden ons disrespectvol omdat we ons verkleden als Arabieren. Fuck dat. We hopen gewoon dat mensen na het zien van onze show gaan checken wat er in Egypte aan de hand is. De middenklasse protesteert daar tegen politieke verandering. De lagere klasse protesteert omdat ze niet kunnen eten. Dat willen we laten zien. Chuck D noemde hiphop de CNN voor de zwarte bevolking. Electro Chaabi is de CNN van de lagere klasse in Egypte.”