#Mundial13: Bombo Botrako danst met iedereen

Spaanse band zorgt voor een uur lang zon in de Wagenmakerij

Paul Timmermans ,

De wagenmakerij staat goed vol en er komt een dame met een groot afro kapsel het podium. 'Bongo Botrako is net aangekomen op het festival en zal daarom iets later beginnen.' Als de band dan daadwerkelijk begint is het meteen raak. Tijdens het optreden van Bongo Botrako danst de hele zaal, van voor te achter, van links naar rechts en van jong tot oud.

MUZIEK
De Spaanse band maakt volgens eigen zeggen een combinatie tussen ska, rumba, reggae en punk. Punk is er moeilijk uit te halen, maar de drie andere muziekinvloeden zijn duidelijk terug te horen. De zanger heeft een fijne melodieuze stem die goed past bij de dynamische muziek die de band maakt. Het is zeer vrolijke muziek waarbij je meteen het gevoel krijgt dat de zon schijnt, ondanks dat de echte zomer nog niet aangebroken is.

PLUS
De band begint te spelen en de menigte begint te dansen, maar pas bij het derde nummer knalt het echt. Ineens is er een versnelling in de muziek en gaat iedereen uit z'n dak. De hele zaal staat te springen en te klappen en dat houdt tot einde van de show eigenlijk aan. Allerlei soorten mensen staan te dansen alsof hun leven ervan afhangt. Voorin het publiek staat de wat jongere garde, maar achterin staan vrouwen van 50+ te dansen alsof ze dertig jaar terug in de tijd gegaan zijn. Uiteindelijk is het feest afgelopen en maakt de band collectief een buiging. Het publiek blijft zo lang klappen dat de band dansjes begint te doen op het ritme van het applaus. Zo is het toch nog één keer feest voordat de band daadwerkelijk in de coulissen verdwijnt.

MIN
Misschien zou je kunnen zeggen dat het even duurt voordat de band echt op dreef was. Maar een kniesoor die daar op let, vanaf het begin was het feest, maar vanaf het derde nummer werd het pas een groot feest. En om een band nou te verwijten dat het opende met een klein feestje, dat zou zonde zijn.

CONCLUSIE
Iedereen had zin in een feestje en Bongo Botrako zorgde voor een feestje. Het hele publiek stond te dansen op de aanstekelijke muziek van de heren uit Spanje. De band straalde zichtbare dankbaarheid uit bij het grote applaus dat ze ontvingen na afloop. In andere woorden: één groot feest.

CIJFER