3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand mei

Redactie 3voor12 Tilburg ,

Het heeft even geduurd dit jaar, maar langzamerhand begint ons koude kikkerlandje toch weer aardig op te warmen. In mei vind je dan ook de overgang van binnenfestivals (Neurotic Deathfest aan het begin van de maand) naar buitenfestijnen (Kindergarten en International Gipsy Festival). Verder staan er deze maand opvallend veel kleinere clubshows in alle mogelijke zalen op stapel.

NEUROTIC DEATHFEST – 3 T/M 5 MEI, ALLE ZALEN 013
Voor een snoeiharde start van de meimaand kan de liefhebber zich vervoegen bij het Neurotic Deathfest, dat dit weekeinde zijn tiende editie viert. Begonnen als een bescheiden dagevenement is dit feestje uitgegroeid tot een meerdaags monster van brullend metaal dat ons ditmaal onder andere Carcass, Repulsion, Immolation en de Death veteranen van Death To All brengt. Woest.

WATSKY – 8 MEI, KLEINE ZAAL 013
Enkele dagen later waait de wind in 013 uit een heel andere hoek bij Watsky, een opkomende Amerikaanse rapper die gezien zijn immense populariteit op YouTube best wel eens zou kunnen uitgroeien tot een grootheid binnen het hiphopgenre. Steun komt van de al even vlotte Koreaanse nieuwkomer Dumbfoundead. Komt dat zien voordat het niet meer in een klein zaaltje past.

KINDERGARTEN – 11 MEI, LEIJPARK
De oudgedienden van Mundial gaan er weg, de jonge snaakjes van Kindergarten nemen er hun intrek: het Leijpark hoeft in ieder geval geen festival te ontberen dit jaar. Koninginnenacht bleek al een doorslaand succes, nu kun je het feest compleet maken door ook in een groene omgeving helemaal uit je dak te gaan op de beste DJ’s. Die kans laat je natuurlijk niet liggen.

AMPLIFIER – 13 MEI, KLEINE ZAAL 013
Enkele jaren geleden verrasten ze al met het rijk gelaagde album ‘The Octopus’ en een geïnspireerde live show, nu keert het Britse Amplifier terug in 013 ter promotie van hun nieuwe plaatwerk. Daar moet je vanzelfsprekend getuige van zijn als je houdt van rock met klasse gevat in bijzondere, indringende performances.

ZWARTE VLEUGELS – 15 MEI, PARADOX
Na enige maanden van afwezigheid keren de beide Zwarte Vleugels Nick J. Swarth en Niels Duffhuës terug op het vertrouwde paradoxale nest. Er is weer film, er is poëzie, er is improvisatie op de gitaar en er is een Frans akoestisch-elektronisch duo dat zich onder andere met een cello en 8-bit bewapent. Allemaal gratis en voor niets. Ampel reden om die bank te verlaten kortom.

THE NEW DOMINION CD-RELEASE – 17 MEI, EXTASE
Meer dan genoeg te doen in Extase deze maand, niet in de laatste plaats op het metalen vlak, met onder andere een optreden van de lokale helden van Nuclear Sushi een weekje eerder. Deze vrijdag is het echter tijd voor de energieke mannen van The New Dominion om te laten horen wat ze in huis hebben en een geluidsdrager op de wereld los te laten. De entree voor dit feestje is vrij.

CRUCIFIED BARBARA – 18 MEI, LITTLE DEVIL
Ook Little Devil laat zich in mei allerminst onbetuigd met een hele rits van optredens variërend van slam en sludge tot ouderwetse heavy metal en thrash. Aan het meest gelikte einde van het spectrum vinden we Crucified Barbara, een stel meiden uitgerust met nagellak en de bereidheid om flink te krassen (al dan niet op een instrument). Geschikt voor vrienden van blije hardrock.

KEEGAN MCINROE – 21 MEI, CUL DE SAC
Eén van de meest intrigerende artiesten op het Cul de Sac programma deze maand is ene Keegan McInroe. Afgaande op de naam zou je hem eerder in een Keltische omgeving plaatsen, maar naar verluidt komt deze singer-songwriter uit Texas, waar hij geraakt is door blues, country, gospel en rock. Tezamen met zijn politieke engagement moet dat wel een boeiend brouwsel opleveren.

REIZIGER – 23 MEI, HALL OF FAME
Tegen het einde van de maand komt Hall of Fame met een tweetal interessante concertavonden op de proppen. De dag hierna kun je nog gaan genieten van Space Siren en The Sweet Release Of Death, deze avond is het tijd voor het Belgische Reiziger, dat iets dat ‘dead swing’ heet schijnt te maken. Wat dat is, mag je deze donderdag op eigen gelegenheid uitvinden.

MISTER AND MISSISSIPPI – 24 MEI, KLEINE ZAAL 013
Over de tamelijk twijfelachtige naam van dit gezelschap is al genoeg gezegd en geschreven, dus dat hoeft hier niet meer te gebeuren. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de muziek, die in korte tijd bij menigeen een gevoelige snaar heeft weten te raken. In levenden lijve springt de vonk vast en zeker nog veel beter over: een prima reden om vandaag 013 aan te doen.

INTERNATIONAL GIPSY FESTIVAL – 25 & 26 MEI, INTERPOLISTUIN
Het laatste weekeinde van mei staat in het teken van het International Gipsy Festival, dat dit jaar alweer aan zijn zeventiende editie toe is. Zowel de zaterdag als de zondag bieden deze keer een gevarieerd programma, waarbij de nadruk de eerste dag meer op hedendaagse geluiden lijkt te liggen, terwijl de laatste een iets traditioneler aanblik biedt: een waar feest voor jong en oud.

CARUSO EP PRESENTATIE – 30 MEI, STAGE01 013
De laatste dagen van mei staan bij 013 in het teken van EP presentaties. De eenendertigste mag het veelgeroemde The Sidekicks laten zien wat het waard is, de dag ervoor is het reeds tijd voor het op de Rockacademie gevormde Caruso om zich in de schijnwerpers van Stage01 te nestelen. Operazang komt er misschien niet aan te pas, maar wat dan wel, kun je zelf voor niets gaan zien.