Nieuw platenlabel Bastaard Platen is ‘vooral eigenwijs’

“We doen het alleen maar zoals wij het willen doen”

Juliën L'Ortye ,

“Als de grote labels niks willen en de kleine niks kunnen, dan doen we het toch gewoon zelf”, zo valt er te lezen wanneer je op de site van Bastaard Platen bent beland. Spot? Irritatie? Ergernis? Niet echt, zo vertelt oprichter en muzikant Mathijs Leeuwis: “Volgens mij zit er niet allemaal opgekropte woede achter, Bastaard Platen is vanuit een positief gevoel ontstaan."

"Alleen loop je er wel al jaren continu tegenaan dat je denkt dat iemand iets voor jou als artiest gaat doen en op een gegeven moment is dat wel genoeg. We werken hard, de producten zijn goed, we spelen veel toffe shows, dus waarom zouden we dat laatste stukje (van het maken van een plaat, red.) er dan ook niet gewoon bij pakken?” Jeroen Kant, boezemvriend van Leeuwis en mede-oprichter van het nieuwe platenlabel, vat het mooi samen: “We geven een positieve draai aan een negatief iets.”
 
Leeuwis legt het verder uit: “Je hebt de oude bolwerken, die ontzettend grote labels en daar ga je gewoon nooit tussen komen omdat die alleen maar met cijfertjes bezig zijn. En die cijfertjes zijn in hun ogen niet te vinden bij de muziek die wij maken. Daarnaast heb je dan nog een paar kleine labels die redelijk afgesloten zijn – noem een Excelsior – en die een hele mooie positie voor zichzelf verworven hebben, maar je kan eindeloos op die deuren gaan bonken of je probeert de situatie te veranderen.”
 

Toen Kant zijn nieuwe plaat, die de naam De Lafaard Kapitein draagt, af had en het tweetal op zoek ging naar manieren om die te promoten, werden de spreekwoordelijke druppels bereikt. Leeuwis vertelt dat hij zijn vorige plaat zonder een label of een albumpresentatie uitbracht, simpelweg omdat hij ‘helemaal klaar’ was met het ‘vind mij leuk’-gedoe er omheen. Het tweetal besloot het deze keer anders aan te pakken en begon rond te mailen dat er een nieuwe plaat aan kwam, om vervolgens keer op keer op dezelfde, dodelijke reactie te stuiten: ‘ik kom er volgende week op terug’.  

Kant: “Er zijn dan altijd mensen die zich ermee gaan bemoeien; iedereen gaat het uit jouw handen nemen en zeggen dat hij het wel gaat regelen bij weer iemand anders en dan wordt het helemaal onduidelijk.” Die druppel leidde tot een mailtje van Leeuwis naar Kant, waarin hij opperde om meer zelf te gaan doen en het heft in eigen handen te nemen. “En toen zijn we ’s avonds naar de kroeg gegaan en hebben we het beklonken, geloof ik”, lacht Leeuwis.
 
Eigenwijs
“We doen het alleen zoals wij het willen doen”, zo vertelt Kant over de eigenwijsheid waar Bastaard Platen zijn naam (ook) aan te danken heeft. “En we hebben het ook gelijk serieus aangepakt: we zijn naar de Kamer van Koophandel gegaan, hebben een bankrekening geopend én we zijn hoofdelijk aansprakelijk, dus als hij de boel verprutst komen ze bij mij mijn anti-kraakpand leeg halen, haha. Maar naar buiten toe is het vooral ook een parapluutje waaronder je dingen verkoopt.”
 
De ideale Bastaard Platen-artiest is er niet, volgens Kant. “Ik denk dat het meer een instelling is. Dat iemand vooral zijn of haar muziek moet maken die echt eigen is. We hebben het er al vaker over gehad, het hoeft echt niet per se Nederlandstalig te zijn. Dat hebben we nu even als speerpuntje, maar voor mijn part kan het ook een of andere reggaeband zijn.” Leeuwis vult aan: “Nee, dat maakt niets uit. Het gaat om die eigen keuzes, zowel creatief als persoonlijk en dat het écht een eigen ding is. We hebben geen ‘sheetje’ dat we doorlopen of zo, als wij het maar tof vinden. Maar voor nu liggen onze ambities vooral bij onze eigen muziek.”
 

Vrijdag 31 mei presenteert Jeroen Kant zijn nieuwe album De Lafaard Kapitein in de Kunstmaan (Stedekestraat 72) in Tilburg. Meer informatie vind je op www.bastaardplaten.nl, kaarten via info@bastaardplaten.nl