Prettig broeierig hardcore avondje in Extase

The Mongoloids, Wrong Answer en Tarantino prima op dreef

Wouter de Waal ,

Terwijl de zomer zich buiten eindelijk deed gelden, verzamelde een selecte groep enthousiastelingen zich afgelopen maandag in de zweterige achterzaal van café Extase voor de tweede door het prille Wolstad Verbond georganiseerde hardcore show, ditmaal met de Amerikanen van The Mongoloids en Wrong Answer plus het Brabantse gezelschap Tarantino. Ondanks de hitte bleek het er goed toeven.

TARANTINO

De aftrap wordt vanavond verzorgd door de immer uitgelaten jongens van Tarantino, die met hun afwisselend opgebouwde, dynamische hardcore punk welke regelmatig alle snelheidslimieten overschrijdt voor een fijne start van deze bijeenkomst zorgen. Helaas slaat de energie op en voor het podium deze keer niet echt over naar het publiek, dat misschien enigszins bedwelmd is door het ongebruikelijk warme klimaat in de zaal. Zelfs een cover van uitzinnig rockfenomeen G.G. Allin weet de 'cirkel van anticipatie' die zich rond het podium gevormd heeft niet te doorbreken. Desalniettmin een heel genoeglijk optreden van de heren.

WRONG ANSWER

Gewaarschuwd door de voorgaande performance start de frontman van Wrong Answer prompt met een uitgebreide opruiende preek, die gedurende het concert van deze Amerikanen nog op uiteenlopende wijzen herhaald wordt en er steevast op neer komt dat het publiek zich vooral niet geremd moet voelen in beweging te komen. Het blijkt een tamelijk succesvolle aanpak, die effectief wordt ondersteund door een toepasselijk agressieve pot hardcore. Alleen het idee om de aanwezigen aan het slot eventjes tegen de oosterburen op te zetten is wellicht niet zo geslaagd (de kans lijkt ons bovendien aanzienlijk dat het Duitse publiek de wedstrijd om de meest fanatieke showparticipatie eenvoudig gewonnen heeft). Toch een mooi Nederlands debuut van deze sympathieke mannen uit Philadelphia.

THE MONGOLOIDS

In tegenstelling tot Wrong Answer zijn de kerels van The Mongoloids duidelijk al vaker in ons land te gast geweest, hetgeen niet alleen blijkt uit hun eigen getuigenis, maar ook uit de stimulerende respons van de aanwezigen. Dat deze oproerkraaiers uit de noordoostelijke kuststreek van de Verenigde Staten hun naam niet voor niets hebben gekozen, spreekt onmiskenbaar uit de lomp hakkende ritmes en de allesbehalve subtiele aanval van snaren en vocalen waarop de band de gewillige zaal deze avond trakteert. De 'mongo stomp' noemen ze het ook wel: geen wonder van muzikaal contrast en nuance, doch buitengewoon bevorderlijk voor de beweging voor het podium. Een passend energiek einde van een geslaagde samenkomst.