Yama bouwt zinderend zomers stonerfeestje in gezellig druk Little Devil

The Grand Astoria verdedigt overtuigend de eer van de Russische hippiecultuur

Maarten de Waal ,

De woensdagavond is doorgaans niet bepaald de meest spetterende uitgaansavond voor muziekminnend Tilburg, zeker nu Paradox haar deuren voor de zomer gesloten heeft. Deze laatste wodandag van juni heeft de liefhebber van stoner en psychedelica echter geluk: Twee mooie bands tredens op in de Little Devil, gratis en voor niks. Voor aanvang blijken we zelfs nog even op het terras te kunnen zitten zonder door regen & wind geplaagd te worden. Soms kan het leven best aangenaam zijn.

THE GRAND ASTORIA

Een milennia oud gastgebruik van vrijwel elk zichzelf respecterend volk, dat in moderne tijden nogal onder druk lijkt te staan, leert ons de Vreemdeling, ook wel Hij Die Komt Van Achter De Horizon, met extra egards te behandelen, wat bij concerten betekent dat buitenlandse acts meestal een prominentere plek krijgen dan lokale bands. Vandaag is het echter precies andersom: Het Russische The Grand Astoria opent het bal voor lokale helden Yama. Misschien valt daar in dit geval toch wel wat voor te zeggen: De meeste mensen in de plezierig gevulde Little Devil komen ongetwijfeld voor Yama, en helaas is in het verleden gebleken dat menig concertbezoeker de neiging heeft na het supporten van ´zijn´ of ´haar´ band het etablissement te verlaten, wat dan nogal sneu kan uitpakken voor de overgebleven acts.

Een dergelijk lot blijft The Grand Astoria vanavond dus bespaard, en dat had men gezien de kwaliteit van het gebodene ook zeker niet verdiend. In de omschrijving op de LD-site vallen woorden als ´punk´ en ´garage´, maar de bebrilde en in netjes dicht geknoopte bolletjesbloes gestoken frontman Kamille Sharapodinov straalt niets in die richting uit, en ook de muziek geeft weinig aanleiding tot dergelijke kwalificaties. Denk eerder aan je favoriete Engelse progband, die dan niet wars moet zijn van uitgebreide psychedelische jams. De muzikale kwaliteiten van de bandleden zijn dus uitstekend (het is overigens maar zeer de vraag of we vanavond met een overwegend Russisch gezelschap van doen hebben – achter de drumkit herkennen we Rogier Berben van Tank 86, en de fotografe dacht ook de twee overige bandleden te kunnen determineren als volbloed Nederlanders), en de minutenlang meanderende composities vervelen geen moment, niet in de laatste plaats vanwege het spetterende gitaarwerk van Kamille. Voor ons een zeer positieve verrassing, deze band uit Sint Petersburg, die ons een vrolijke kant laat zien van het onder Vladimir (´ik ben geen homo, ik houd gewoon van gespierde mannen') Poetin zuchtende Rusland.

YAMA

De jongens van Yama behoeven in alternatief Brabant (en eigenlijk ook ver daarbuiten) allang geen nadere introductie meer. Toen ze een aantal jaar geleden op het toneel verschenen, was menigeen positief verrast door deze stoners die de kunst verstaan een liedje te schrijven, maar inmiddels zijn ze al bijna uitgegroeid tot vaste waarde in de scene, ook zonder volwaardige langspeler (die naar men hoopt voor het einde van dit jaar dan eindelijk het levenslicht zal zien). Yama staat altijd garant voor een goede show, en al is het jammer dat de vocals van frontbeest Alex aan het begin van de set wat verzuipen in de mix (een euvel dat overigens snel verholpen is), het zichtbare spelplezier blijft er ook ondanks dit soort technische problemen vanaf spatten, en dat is precies wat je nodig hebt om een fijn feestje te bouwen. De band is in de afgelopen periode zeer goed op elkaar ingespeeld geraakt, waarbij het gitaarwerk van Sjoerd zeker een eervolle vermelding verdient. De afsluiter, het oudje ´Hollow´, is een nummer dat meteen in je geheugen blijft haken en door de volgers van de band dan ook met gejuich onthaald wordt, en ook bij de toegift ´Synergy´ kunnen de fans van het eerste uur hun hartje ophalen. Je gunt het deze jongens van harte dat ze hun fanbasis zullen weten uit te bouwen, en welbeschouwd is er ook geen reden om aan te nemen dat ze dit in de nabije toekomst niet meer en meer zal gaan lukken.