Visueel spektakel bij nieuw dancefeest SubQuake

Lege plekken ruimschoots gecompenseerd met enthousiasme

Tekst: Bas van Duren / Foto's: Markov de Weijer ,

Het moesten de afgelopen weken spannende tijden zijn voor 013. Het nieuwe dancefeest SubQuake kreeg bijna als slogan 'meer dan dubstep alleen', want die gedachte heerste bij veel mensen volgens organisator en danceprogrammeur Joost van den Berkmortel. De kaartprijs werd verlaagd van 15 naar 5 euro en dat betekent meestal maar één ding: teleurstellende kaartverkoop. Die angst bleek slechts ten dele gegrond te zijn. De opkomst kon wellicht een stukje groter, maar het spektakel en het enthousiasme van de aanwezigen, maakten dat tekort meer dan goed.

Iedereen werd ervoor gewaarschuwd: SubQuake zou een visueel spektakel worden met extra schermen, flinke lasers en reusachtige ventilatoren. Geen woord van gelogen: bij binnenkomst van de Jupiler Zaal - waar wel hele vreemde Jupiler wordt geschonken - in 013 is het podium gelijk de grote aandachttrekker. Vier enorme schermen, die zijn opgedeeld in vier kleinere, zijn over de breedte aangebracht. Achter de dj-booth staan een flinke partij ventilatoren en boven aan het plafond zijn extra lampen aangebracht. Niets is aan het toeval overgelaten: hier moet vanavond worden gefeest.

Dat feest laat even op zich wachten. Lifecycle en Snarebox zijn prima opwarmers, maar hebben de pech dat het niet druk is. Dat is het normaliter nooit bij dancefeesten, hier geen uitzondering. Pas echt op stoom komt het bij het Utrechtse Black Sun Empire. Het trio heeft voor vanavond één afgevaardigde en ramt een partij drum 'n bass de Jupiler Zaal in waar je tanderen van gaan klapperen. Het valt in goede aarde bij de SubQuakers die vooraan alle ledematen inzetten. In een moordend tempo wordt iedereen lens geslagen met beats die je als soundtrack voor je nachtmerries wilt hebben.

Bij het Duitse Neosignal wordt één versnelling lager ingezet, maar de sfeer alleen maar grimmiger. Alle groene en oranje lampen kondigt het duo aan dat een live-set neerzet. Wat dat live-element is, wordt niet duidelijk gezien de opstelling, maar feit is wel dat ze de meest afwisselende set neerzetten. Drum 'n bass, electro, dubstep, het komt allemaal voorbij.

Een mooie opmaat naar Emalkay die toch wel gezien kan worden als de grootste van vanavond. Riep dubstepgrootvader Skream vorige week nog dat dubstep dood was, Emalkay brengt dit lijk weer helemaal tot leven. Lomp, knetterend, vet en boordevol eigen producties. Qua opbouw misschien niet geheel logisch tussen de drum 'n bassers in, maar een haan die daar naar kraait. Met StuBru-dj Murdock als snoeiharde afsluiter kan er worden gesproken van een geslaagde eerste editie van SubQuake.