Great Minds dankzij ervaring, status en kwaliteit subliem in 013

Sticks, Jiggy Djé, Winne en Dr.Moon laten in 013 zien waarom zij de top van de scene vormen

Dirk Stolk ,

Op 8 juni, voor de kenners benoemd als 8.6, kwam het album Great Minds uit. Deze langverwachte plaat is een samenwerking tussen drie van de beste rappers die ons land rijk is. Onder begeleiding van Wu-Tang gelieerde producer Dr.Moon kwamen Fakkelteitgroep-man Sticks, Noah’s Ark eigenaar Jiggy Djé en TopNotch-signing/Mr. So So Lobi Winne bij elkaar en namen ze in Parijs een album op. Een gevalletje veni, vidi, vici, want Great Minds bereikte afgelopen week het eerste memorabele hoogtepunt door op nummer 2 in de Album Top 100 binnen te komen.

De bijbehorende clubtour gaat van start in onze eigen poptempel: de 013. Voordat de hoofdact aan de beurt is, passeren er maarliefst vier acts als voorprogramma de revue. Nadat DJ EZD met enkele plaatjes de avond is gestart, mag belofte Josbros zich presenteren. De leerling van Jiggy Djé doet zijn best en heeft een sterke flow, maar dankzij de slecht gevulde zaal mist de show energie die het in een intiemere setting wel zou hebben.

Deze benodigde energie is er bij Propo’88 en Blabbermouf vervolgens al meer. Vooral de artiesten zelf blijven de vlugge en goed getimede raps vol enthousiasme overbrengen, waardoor de hoofden in de zaal goedkeurend meeknikken op de funky boombap-hiphop van het duo. De eerste beweging voor het podium is er als vervolgens Boef en de Gelogeerde Aap het thuispubliek vermaken met de combinatie van hiphop en dubstep. De formule is bij de bezoekers bekend en op verzoek van Aap vormt de eerste moshpit van de avond zich.

Dan doven de lichten en verschijnen één voor een de schimmen van de hoofdact, zichzelf introducerend middels hen eerste verses van de avond. Onder begeleiding van de ijzersterke beats van Dr. Moon en de toepasselijke visuals op de achtergrond, werken de heren uit Zwolle, Amersfoort en Rotterdam zich door het repertoire als supergroep. Hierbij krijgen zij afwisselend hulp van een niet onverdienstelijk gitaarspelende Norman Kapojos, de zingende en tevens piano spelende Wudstik, en even later voegt ook Rico zich bij het gezelschap voor 'Kan Er Maar 1 Zijn'.

Laatstgenoemde heeft vanavond echter nog een rol: hij vergezelt zijn oud Opgezwolle-maatje wanneer Winne achter de coulissen heeft plaatsgenomen. Sticks en Jiggy Djé vechten dan namelijk een vete uit middels oud werk, waarbij het publiek losgaat op tracks als 'Hoedenplank' en 'Hamvraag' uit het Sticks-kamp en 'De Kleren van de Keyser' vanuit Jiggy.

Naast de hoogstaande tracks, zowel van het nieuwe album als de klassiekers, verschijnt het drietal gedurende de show in diverse outfits, lichten zij met zaklampen de zaal op tijdens 'Bommen in Boston', worden er de nodige blikken 8.6 van sponsor Bavaria uitgedeeld en voegt ook Mr. Probz zich op het podium voor de cover van 'Waves'. De drie rappers brengen een bijna twee uur durende trip -danwel masterclass- door de Nederlandse hiphopgeschiedenis, waarbij bewezen wordt dat middels de ervaring, de status en de kwaliteit de titel geheel toepasbaar is op deze formatie: Great Minds.