#INCU13: Sky Needle laat zien hoe ver men met enige huisvlijt kan komen #INCU13: Sky Needle laat zien hoe ver men met enige huisvlijt kan komen

Aussies geven intrigerende performance met zelfgemaakte instrumenten

, Maarten de Waal

#INCU13: Sky Needle laat zien hoe ver men met enige huisvlijt kan komen

Aussies geven intrigerende performance met zelfgemaakte instrumenten

Maarten de Waal ,

Het lijkt vandaag wel de avond van de vreemde vocalen in Paradox. Na het indrukwekkende optreden van Tazartès neemt een groepje jeugdigen uit ´Down Under´ het stokje over, met als blikvangster een roodharige zangeres die zich eveneens graag uitput in bijzondere keelklanken. Een waar feest voor de liefhebber van onconventioneel stemgeluid.

HET CONCERT
Sky Needle, Paradox, woensdag 18 september

DE ACT
Een band die helemaal van het andere einde van de aardbol komt om een West-Europees publiek haar kunsten te tonen, we blijven het, ondanks de moderne luchtvaarttechniek, iets bijzonders vinden. Sky Needle bestaat uit een aantal jongens en een roodharig meisje uit Australië, die overwegend instrumenten van eigen makelij bespelen. Het programmaboekje repte van ´popsongs´, wat ons enigszins op het verkeerde been zette – denk eerder aan lang opgezette improvisaties of als improvisaties aandoende nummers met een sterk hypnotische werking. Het primitieve instrumentarium waarop een en ander ten gehore wordt gebracht doet bij ons de gedachte opkomen aan een stamritueel van een natuurvolk. Elektrisch versterkte muziek uit de oertijd.

HET MOMENT
Halverwege de set bekent onze rode vriendin, hoe kon het ook anders, een groot bewonderaar van Ghédalia te zijn, en noodt deze op het podium, waarna het ongetwijfeld meest vreemde vocale duet volgt dat we ooit hebben mogen aanschouwen.

OOK OPMERKELIJK
Onder alle producten van huisnijverheid waarop de bandleden hun muzikaliteit botvieren, valt 1 ´instrument´ in het bijzonder op: Dit bestaat naar het zich laat aanzien uit twee luchtbedpompen, aangedreven door twee voeten, waarbij de bespeler zijn vingers op verschillende wijzen voor de uiteinden van de slangetjes houdt, om zo verschillende fiepende fluittonen te produceren. Zo eenvoudig kan het zijn.

HET PUBLIEK
Zit braaf op haar stoeltjes. De muziek zou tot meebewegen kunnen uitnodigen, maar hier wordt nauwelijks gebruik van gemaakt (misschien ook, omdat de ruimte voor het podium nu eenmaal helemaal met stoeltjes gevuld is).

HET OORDEEL
Een kam met een vloeitje, een bestekbak en een stofzuiger, meer heeft men niet nodig voor enig muzikaal vertier.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg