#INCU13: Sin Fang blijkt ideale opwarmer voor Múm #INCU13: Sin Fang blijkt ideale opwarmer voor Múm

IJslandse folktronica-act perfect geboekt

, Maarten de Waal

#INCU13: Sin Fang blijkt ideale opwarmer voor Múm

IJslandse folktronica-act perfect geboekt

Maarten de Waal ,

Het is ongelooflijk hoeveel goede acts er komen uit het dunbevolkte eiland in de periferie van Europa dat IJsland heet. Zogeheten kosmopolieten mogen zeggen wat ze willen, maar een afgelegen ligging en relatieve isolatie zijn vaak minstens zo vruchtbaar voor culturele ontwikkeling als een plekje in het centrum van het wereldgebeuren (zeker wanneer deelname aan dit wereldgebeuren met een hoge mate van identiteitsverlies gepaard gaat). Het geldt voor de Pygmeeën (ja, de Pygmeeën ja) en het geldt ook voor de IJslanders. Anyhoe, lieve kleine recensielezer, Sindri Sigfússon aka Sin Fang is ook al zo´n muzikaal talent. Of hij zelf een instrument heeft leren bespelen, zullen we wel nooit aan de weet komen, maar hij kan wel met enige draaien aan enkele knoppen rijk georkestreerde klanken uit mysterieuze zwarte kastjes halen, en dat is ook veel waard. We zouden weer woorden als ´kwetsbaar´ of ´lieflijk´ kunnen laten vallen, maar dat hebben we net al gedaan (zie Múm). Laten we dan maar voor ´ontwapenend´ opteren.

HET CONCERT
Sin Fang, 013 Kleine Zaal, donderdag 19 september

DE ACT
Folktronica dus. Teksten handelen over ¨Smoking cigarettes in the forest¨ en ander jeugdvermaak waar weemoedig op wordt teruggekeken. Ja, ook bij Sin Fang staat de kindertijd centraal (Scandinaviërs blinken hier gewoon in uit, het zijn in de grond vaak kinderlijke zielen – zie hiervoor ook de hoge productie aan kwalititatief hoogstaande jeugdfilms en kinderboeken). De man lijkt zichtbaar beduusd door de hoge opkomst in 013 – een van de voordelen en meest voor de hand liggende bestaansredenen van dit soort festivals.

HET MOMENT
De onbeholpen dankzegging aan het einde van het optreden. Ontwapenend. Ik bedoel: Aandoenlijk.

OOK OPMERKELIJK
Het vriendelijk & onschuldig ogende kereltje heeft zijn armen vol tatoeages. Wederom een bewijs dat deze lichaamsversiering vaak (om niet te zeggen doorgaans) fungeert als een soortement van schild waarmee gevoelige zieltjes zich tegen de boze buitenwereld proberen te wapenen. Je schijnt er ook moeilijk een baan mee te krijgen, dus die dingen vervullen hun functie goed.

HET PUBLIEK
Betuigt overtuigend zijn of haar instemming.

HET OORDEEL
Dit concert was.... dit concert was... hartverwarmend!

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg