#INCU13: Múm krijgt volle zaal ademloos stil met feeërieke droompop #INCU13: Múm krijgt volle zaal ademloos stil met feeërieke droompop

Breekbare klanken van IJslands collectief maken diepe indruk

, Maarten de Waal

#INCU13: Múm krijgt volle zaal ademloos stil met feeërieke droompop

Breekbare klanken van IJslands collectief maken diepe indruk

Maarten de Waal ,

Voor morgen staan een hoop veelal Scandinavische black metal acts op het programma, maar dat het Hoge Noorden meer te bieden heeft dan snoeiharde gitaren en misantropie, bewijst Múm deze donderdagavond in de Kleine Zaal van 013. Al sinds 2000 grossiert deze band in lieflijke sprookjeselektronica die de kleuter in elk van ons schijnbaar moeiteloos naar boven tovert. Dat wij, Incubate-gangers, in ons hart altijd kinderen zijn gebleven, daarvan legt een voor aanvang reeds volle Kleine Zaal sprekend getuigenis af. Zal men de hoge verwachtingen weten waar te maken?

HET CONCERT
Múm, 013 Kleine Zaal, donderdag 19 september

DE ACT
Twee blikvangende dames en enkele ondersteunende heren die er niet voor terug schrikken pijnlijk mooie melodieën de ether in te zenden. Na hun soundbepalende debuut ´Yesterday Was Dramatic - Today Is OK´ heeft men wat uitstapjes naar andere stijlen gemaakt (een soort eigenaardige americana, bijvoorbeeld), maar op hun gloednieuwe album ´Smilewound´ is het prille begin weer duidelijk hoorbaar. De mix van naïeve elektronische geluidjes met meer conventionele instrumenten (niet in de laatste plaats een cello) bewerkt een hemels gevoel van geborgenheid dat door slechts weinig andere acts geëvenaard wordt.

HET NUMMER
Het eerste nummer van de nieuwe plaat, ¨Toothweels¨, steekt erg goed in elkaar (dit geldt trouwens ook voor de plaat als geheel), maar om sentimentele redenen gaan we toch voor de toegift, het gebroken vogeltjeslied van het debuut, dat op prachtige wijze wordt ingeleid door vogelgefluit van band & publiek (!).

HET MOMENT
Eerder genoemd vogelgefluit. De uitbeelding van de celliste/zangeres van een neerstortende gevederde vriend mag er trouwens ook zijn. Meer dans op het podium!

OOK OPMERKELIJK
Een der heren heeft een smak met zijn fiets gemaakt en moet daardoor spelen met twee vingers in het verband. Knap! Het IJslandse Engels levert overigens een der schattigste accenten van deze aardbodem op (dat wisten we eigenlijk al sinds Björk, maar het wordt hier definitief bevestigd).

HET PUBLIEK
Is diep onder de indruk.

HET OORDEEL
Wonderschoon.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg