#INCU13: Jozef van Wissem laat luit rondzingen in Paradox #INCU13: Jozef van Wissem laat luit rondzingen in Paradox

Incubate-veteraan staat garant voor intieme start van avond

, Wouter de Waal

#INCU13: Jozef van Wissem laat luit rondzingen in Paradox

Incubate-veteraan staat garant voor intieme start van avond

Wouter de Waal ,

Zoals bekend is Incubate een festival waar je vooral veel artiesten tegenkomt die je nog nooit eerder hebt gezien, maar luitspeler Jozef van Wissem mag je onderhand gerust wel een vertrouwde waarde in het programma noemen. Deze donderdagavond demonstreert hij wederom overtuigend waarom hij iedere keer teruggevraagd wordt.

HET CONCERT
Jozef van Wissem, Paradox, donderdag 19 september

DE ACT
Gezeten op het podium en versterkt door enkele, helaas soms wat door feedback geplaagde microfoons brengt Van Wissem ons gedreven minimalistisch luitspel, dat vanwege de klank van het instrument en de indringende, repetitieve motieven de gedachten onwillekeurig verplaatst naar middeleeuwse tijden, terwijl het tegelijkertijd associaties oproept met duistere rockacts als Swans en Dead Can Dance.

HET MOMENT
… dat de luitspeler zich tenslotte opricht en al tokkelende door de zaal struint om uiteindelijk in de richting van de uitgang te verdwijnen. Zonder versterking wordt de waarneming van het geluid veel lokaler en krijg je des te meer de indruk met een hedendaagse minstreel te maken te hebben.

OOK OPMERKELIJK
De korte terugkeer van de artiest op het podium, ditmaal vergezeld van een pianist. Door het spontane karakter van deze toegift met die laatste het echter zonder versterking stellen, waardoor je de oren goed moet spitsen om iets van zijn spel mee te krijgen.

HET PUBLIEK
… luistert aandachtig en laat zich gewillig meevoeren op deze donkere reis.

HET OORDEEL
Wat ons betreft mag Jozef van Wissem zo vaak terugkomen als hij wil.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg