#INCU13: Geestverruimend Fenster wint zieltjes in Cul de Sac #INCU13: Geestverruimend Fenster wint zieltjes in Cul de Sac

Berlijns kwartet maakt het ons gelukkig niet te makkelijk

, Mathijs Nicolai

#INCU13: Geestverruimend Fenster wint zieltjes in Cul de Sac

Berlijns kwartet maakt het ons gelukkig niet te makkelijk

Mathijs Nicolai ,

Terwijl de gehele metalminnende Benelux de straten van Tilburg onveilig lijkt te maken is er gelukkig ook tijd voor de wat minder extreme genres op Incubate. In deze categorie vinden we het Duitse Fenster, dat vanavond een klein uur de gelegenheid krijgt om met hun geestverruimende dreampop de avond in te luiden.

HET CONCERT
Fenster, Cul de Sac, Vrijdag 20 September.
 
DE ACT
Fenster is op het eerste oog een typische Incubate act, schuchter en fashionably late betreden drie heren en een dame het podium dat vol staat met een combinatie van alledaagse instrumenten en moeilijk definieerbare elektronische mikmak. Markant detail is dat het een en ander ook nog eens op een heuse strijkplak staat uitgestald. Muzikaal gezien is Fenster even opzienbarend als de podiumpresentatie doet vermoeden, het viertal produceert een divers geluid dat zich tussen quasi radiovriendelijke dreampop en onnavolgbare geluidcollages laat plaatsen. Kijk er niet raar van op wanneer U binnen eenzelfde nummer staat de heupwiegen op de melodieën en luttele seconden later staat te luisteren naar dolfijngeluiden.

HET NUMMER
Dat zijn er eigenlijk meerdere. Zo luisteren we vroeg in de set naar iets nog het meest wegheeft van een hoog opgelopen dolfijnendiscussie waarna het kwartet ons, net voor we het spoor helemaal bijster zijn, richting een fijne melodie stuurt. Euforie alom. Een ander moment dat we met  graagte noteren is wanneer drie bandleden zich een weg richting het drumstel banen om daar eens flink los te gaan.

HET MOMENT
Langzaamaan winnen de muzikanten zieltjes, dat voel je. Aanvankelijk staan we perplex maar naarmate de set vordert worden allemaal stiekem fan van Fenster. Ook het enige vrouwelijke bandlid lijkt dit aan te voelen en waagt tijdens het laatste nummer dapper de sprong in de danskuil maar helaas, geen van de mannen op de eerste rij lijkt de dans met haar aan te durven.
 
OOK OPMERKELIJK
Ik herhaal het nog maar eens: een strijkplank! Zulke mooie liederen maken en dan je materiaal uit moeten stallen op een strijkplank, het is te hopen dat er veel gekocht is bij Fenster B.V. zodat er op zijn minst in een hip tafeltje geïnvesteerd kan worden.

HET PUBLIEK
Op Black Metal Friday is het voor de bravere acts vanzelfsprekend moeilijk om een volle zaal te trekken. Fenster laat zich niet kisten en doet het met een handjevol dankbare enthousiastelingen.

HET OORDEEL
Fenster steekt haar neus nadrukkelijk aan het venster.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg