Little Devil verblijdt met afwisselende stoneravond

Internationaal drietal bands geeft verscheiden kijk op genre

Wouter de Waal ,

Voor degenen die een kleine week na Roadburn alweer heimwee hadden naar dat festival, deed Little Devil afgelopen zaterdagavond een bescheiden, maar gevarieerde greep uit het rijke stonerassortiment, waarbij de energieke Grieken van Planet Of Zeus, het Poolse rokerscollectief Belzebong en lokale heldenband Gigatron2000 lieten zien wat ze in huis hadden.

GIGATRON2000

Rond de klok van negenen start het plaatselijke trio Gigatron2000 de bijeenkomst met een massief blok instrumentaal rockgeweld waarin geen plaats is voor al te delicate versierselen. Zonder ook maar een enkele adempauze te nemen – hoewel tussendoor wel af en toe een kort geluidsfragment door de ether schalt – raast deze ruimtemachine onvermoeibaar door zolang haar de tijd vergund is. Met een drummer en gitarist die vaak het geluid in deze zaal verzorgd hebben en een basspeler die ook bepaald geen onbekende is in de gelederen mag je gerust spreken van een thuiswedstrijd, waaruit meerdere voordelen voortvloeien: niet alleen is het publiek van meet af aan enthousiast, de band weet tevens maximaal gebruik te maken van de klankmogelijkheden van de beschikbare apparatuur. Een geslaagde lancering van dit sfeervolle stonerpartijtje.

BELZEBONG

Liet de eerste act de gedachten al onwillekeurig afdwalen naar het festival van een week geleden, bij Belzebong zijn de associaties met Roadburn zo mogelijk nog sterker. Dat heeft ongetwijfeld mede te maken met het Sleep shirt waarin één der Polen zich gehuld heeft, maar toch nog veel meer met de zware, meeslepende groove van de muziek en het typische occulte karakter van de bijbehorende beelden die door een groen (bong)filter tegen de achterwand geprojecteerd worden. Inderdaad lijkt er een vloeiende lijn te lopen van de performance van zegge Electric Wizard vorige week vrijdag naar het concert van deze verre oosterburen vanavond, zij het natuurlijk dat de uitvoering in het laatste geval noodzakelijkerwijs heel wat kleiner en bescheidener van opzet is. Desalniettemin een bijzonder overtuigende ‘acid flashback’.

PLANET OF ZEUS

Van de duistere onderbewuste oorden waar het vorige gezelschap ons mee naartoe nam treden we weer wat meer naar de oppervlakte tijdens het afsluitende optreden van Planet Of Zeus. De aanwezigheid van een zanger (zowaar de eerste die we deze avond tegenkomen) vormt hierin zeker een factor, maar eerst en vooral is de verandering in sfeer het resultaat van een andere manier van nummers schrijven. Deze Grieken maken namelijk hechte, tamelijk overzichtelijk gestructureerde liedjes in de beproefde rocktraditie, waaraan ze met hun snarenkunde en feilloos gevoel voor ritme een stevig vleugje stoner toevoegen. De op zichzelf genomen behoorlijk melig klinkende kreet “Do you like rock ‘n’ roll? Then you’ll like this next song” is tekenend voor deze ongecompliceerde instelling. Een enthousiast slot van een alleraardigste avond.