#Roadburn 2013: Radar Men From The Moon stratosferisch goed

Nederlandse stonerband mag zich meten met internationale namen

Bas van Duren ,

Wie het dossier van Roadburn 2013 volgt, zag de naam al voorbijkomen en niet zonder een goede reden. De ster van het Eindhovense Radar Men From The Moon is namelijk rijzende; een Europese tour is aanstaande, een release met een eigen videoclip die eraan komt en vragen vanuit de hele wereld om te komen optreden. Dat we de band op de vrijdagmiddag in de Cul de Sac kunnen zien is dan ook iets wat we niet vaak meer zullen meemaken. Het moet namelijk raar gaan als dit trio volgend jaar niet op de Main Stage van Roadburn staat.

CONCERT
Radar Men From The Moon, Cul de Sac, vrijdag 19 april

MUZIEK
Stoner voor de iPod van Felix Baumgartner. 14 jaar Roadburn verpakt in een uur. Een instrumentale beleving waarbij zang niet nodig is. De enige woorden die worden gesproken zijn van de filmfragmenten die tussen een aantal nummers door worden afgespeeld. In de naam van de groove, de rook, de heilige riff, amen.

PLUS
Nog nooit klonk een band zo goed in de Cul. Het perfect afgestelde drumstel, de kraakheldere bas en de gitaar die van ontelbaar effecten voorzien is, het auditieve plaatje klopt. Visueel zit het ook uitstekend in elkaar: alle lampen zijn gedoofd, een beamer projecteert op het midden van een podium filmfragmenten en motieven die door de constante rook een 3D-tintje krijgen. Op het podium leeft het drietal zich helemaal uit. Soms is het traag en meeslepend, andere nummers zijn bijna dansbaar door de stuwende drums. De gitarist leeft zich vaak uit met het flanger-effect dat zijn instrument omtovert tot een voorbijvliegende jumbo jet. Space stoner zoals het verdomme hoort.

MIN
Buhhhh?

CONCLUSIE
Op de dag dat onze aardse zwaartekracht besluit om te draaien en wij massaal richting de maan verdwijnen, kan er maar één band zijn die de soundtrack verzorgt van de dodenreis. En ze komen uit Eindhoven.