#Roadburn 2013: Noisetieten en metalclinics

De overige programmering van Roadburn

Clemens Lambermont ,

Roadburn is meer dan alleen optredens. Voor de echte liefhebbers was er een grindhouse bios en zijn er 'seminars'.

Je vraagt je wel even af waar je verkeerd bent gelopen als je Stage01 binnenloopt op de vrijdagmiddag. Een afgeladen zaal(tje) waar iedereen ingespannen zit te kijken naar een film die zelfs je oma te ouderwets zou vinden. Ondertussen hoor je geen geluid, alleen maar harde ruis. En dan zie je opeens naakte vrouwen, en blijkt dat de ruis komt van twee gasten naast het doek. Juist, welkom bij de Electric Grindhouse Cinema.

Naargeestig is het woord dat het beste past bij het hele gebeuren. Een obscure Duitse film, blijkbaar over heksejacht, in combinatie met noise zorgen voor een nogal ongemakkelijk aandoende sfeer. “Before this was a 1970’s porn movie, it was quite good”, weet een Brit me te vertellen. Nee voor goede smaak was Stag01 deze middag niet de juiste plek.

Morgen treedt de doom formatie In-Graved op in de Green Room, maar vandaag doen ze het even rustig aan. Ontspannen geven gitarist Victor Griffin en toetsenist Jeff Olson in de Hall Of Fame een zogenaamde ‘seminar’ weg. Victor trapt af met zijn eigen historie. Hoe hij gitaar leerde spelen, de drop-B tuning uitvond, en overtuigd Christen werd. “This man is a fucking legend”, aldus de drummer van de band. Legend of niet, het is leuk voor de ingewijden die bekend zijn met zijn werk voor onder andere Pentagram, maar meer niet.

Jeff ‘Olly’ Olson, gooit het over een andere boeg. De Ozzy Osbourne look a like die zich met vlagen gedraagt als een muppet gaat voor meer publieksparticipatie. Hij heeft ‘Roadburn 2013’ omgezet naar noten om hier vervolgens een ‘roadburn jam’ van te maken. Hij verzorgt de keyboard, het publiek doet met handen en voeten de drum.

Aan het eind is het tijd voor een gezellig babbeltje en wat geneuzel over de gear, maar toch blijft een beetje het gevoel hangen dat je niet weet wat ze nou echt in hun mars hebben. Dat is dus nog afwachten tot morgen als ze met In-Graved in de Green Room staan.