#Roadburn 2013: Gravetemple voert sinister ritueel op

Duister trio dompelt zaal in Sunn O)))-achtige klanken

Wouter de Waal ,

Dat Gravetemple intiem gerelateerd is aan Sunn O))), kan de aanwezigen in de grote zaal deze avond moeilijk ontgaan. Weliswaar stelt de band het zonder dik rookgordijn en monnikspijen, de doordringende klanken en ritualistische boventonen zijn er niet minder om.

CONCERT
Gravetemple, Main Stage, donderdag 18 april

MUZIEK
Onmogelijk zware drones gecombineerd met de sfeervolle vocale capriolen van stemlegende Attila Csihar.

PLUS
Terwijl een groot deel van het publiek er rustig bij blijft zitten, zet Csihar de toon met een stem die uit de diepste krochten van de aarde lijkt te komen. Aanvankelijk fluisterzacht, maar met golven steeds luider, gesteund door dat typische sterk elektronisch vervormde snarenwerk dat de broekspijpen doet wapperen, scheppen hij en zijn muzikale kompanen een intense rituele sfeer. De performance eindigt treffend met fel drumwerk en een fikse slag op de gong.

MIN
Zeker gedurende de eerste helft van het optreden heeft de bezoeker een behoorlijke dosis geduld nodig om het trage tempo waarop dit imponerende klankbouwwerk zich ontvouwt te kunnen verdragen.

CONCLUSIE
Een uitzonderlijk droneconcert, zeker niet naar ieders smaak, maar heel bevredigend voor iedereen die in staat is op te gaan in het geluid.