#Roadburn 2013: Dread Sovereign opent vrijdag met gregoriaans gezang en satanische doom

Zijproject toont gevoelige kant Primordial-leden

Maarten de Waal ,

Weinig acts maken gebruik van de spirituele vibes van het Patronaatgebouw (waarschijnlijk vroeger onderdeel van de centrale Heuvelkerk), maar Dread Sovereign verrast de vroege Roadburnvogels deze vrijdagvoormiddag met een geluidsband met wat traditioneel-katholiek gregoriaans gezang. Behalve deze als interludes dienstdoende muziekfragmenten uit de rijke roomse historie, is ook de muziek die men zelf maakt anders dan we van tevoren hadden verwacht: Naam, iconografie en beschrijving in het boekje deden ons vermoeden dat we zouden worden overdonderd door een lawine van primitieve blackdoom, maar in werkelijkheid blijkt men meer te tappen uit het vaatje van de Engelse jaren negentig doom, waarbij met name Paradise Lost duidelijk een inspiratie is geweest.

CONCERT
Dread Sovereign, Patronaat, vrijdag 19 april

MUZIEK
'90 doom

PLUS
De Ieren van Primordial weten een show neer te zetten, dat is bekend, en al doet men het onder de naam Dread Sovereign iets rustiger aan, dat men niet weet te enthousiasmeren, kan men deze mannen in ieder geval niet verwijten. De combinatie van misgezang en satanische pose, waarbij wijsvinger en pink veelvuldig de lucht in worden gestoken, heeft ook wel wat.

MIN
Het is allemaal niet zo origineel als moederbeest Primordial. Ook weinig Iers misschien, hoewel het grote aantal roodharigen in het publiek wel opvalt.

CONCLUSIE
Fijn (on)heilig begin van de dag.