#Roadburn 2013: The Black Heart Rebellion bij vlagen uitstekend

Maar Vlamingen vergeten door te drukken

Freek Verhulst ,

Het mooiste podium van een van de crème de la crème der stonerfestivals openen; die eer is maar weinigen gegeven. The Black Heart Rebellion krijgt die kans vandaag wel. Met sinds januari een nieuwe plaat op zak, die bovendien lovend werd ontvangen, lijkt niets de heren nog te kunnen stoppen. Behalve dan het brandalarm, dat meteen van zich laat horen als de heren het podium beklimmen en de rookmachine aanslaat. Foutje, bedankt.

CONCERT
The Black Heart Rebellion, Het Patronaat, 18 april 2013.

MUZIEK
Danwel dark folk, danwel onheilspellende progrock met geschreeuwde vocalen. Ook punk- en metal-invloeden laten van zich horen. Een echt label laten de Vlamingen - zoals zoveel bands op dit festival - zich niet opplakken. En dat komt de veelzijdigheid van de set natuurlijk alleen maar ten goede.

PLUS
De set begint heel beeldend. Aanzwellende, diepe tonen, subtiele belletjes, 'naderende' tikken op de snare, gecombineerd met een rookmachine die op volle toeren draait (dat wordt bij poging nummer twee namelijk wel door het brandalarm toegelaten): het publiek krijgt onmiddelijk het idee dat er een stoomtrein op het punt staat op volle snelheid door Het Patronaat te denderen. Daarmee blijkt men enigszins op het verkeerde been gezet, als na die opening een paar progressievere nummers volgen. Wat later in de set is er echter alsnog plek voor wat gemener gitaargeweld, waardoor de eerste headbangers van de dag een feit zijn. Het eindresultaat is een veelzijdige set die een aandachtige luisteraar verdient.

MIN
De Vlaamse leeuwen bijten te weinig van zich af om de zaal daadwerkelijk continu bij de les te houden. Daarbij wordt het kwintet niet bepaald geholpen door enkele technische mankementen en de toch al wat lange pauzes tussen de nummers. Ook lijkt de veelzijdigheid de heren hier en daar toch op te breken. De momenten waarop metal en punk doorschemeren zijn eigenlijk te lief, en wanneer er wel plek is voor een meer melodisch geluid, ontbreekt dat juist.

CONCLUSIE
The Black Heart Rebellion zet een meer dan degelijke set neer, maar die beklijft uiteindelijk toch te weinig om een 'ruim voldoende' te verdienen. Wellicht moet de groep meer een keuze maken voor één muzikale richting, wellicht gedijt het vijftal beter in een andere, dwingendere sfeer. Hoe dan ook: de herkansing lonkt op Incubate later dit jaar.