#Roadburn 2013: Sabbath Assembly draagt satanische beatmis op aan deels ongelovig Roadburnpubliek

'Process Church choir' wil met muziek boodschap overbrengen

Maarten de Waal ,

Een band die gevormd is om rituelen en de liturgie van een sekte uit de jaren zeventig (de 'Process Church') nieuw leven in te blazen, dat wekt onze nieuwsgierigheid genoeg om even een kijkje te gaan nemen. De muziek is ook heel aardig, maar dat gepreek...

CONCERT
Sabbath Assembly, Main Stage, vrijdag 19 april

MUZIEK
stichtelijke psychedelische rock

PLUS
De psychedelische rock met hier en daar een folkmelodietje is op zich best aardig, als je in een 'mellow' stemming bent. De beelden van in een kringetje ronddansende naakte bloemenvrouwen, duivelse figuren e.d. zijn ook sfeerbevorderend. De kern van de boodschap van de proceskerk schijnt erop neer te komen dat Christus, die ons predikt onze vijanden lief te hebben, daarbij vooral doelt op Satan, die immers zijn grootste vijand is. Met deze interpretatie zou natuurlijk ook de afstand tussen heilige en zondaar meteen opgeheven zijn, etc. etc. Tegen zo'n verhaal kan natuurlijk geen weldenkend mens bezwaar hebben.

MIN
Deze in de grond vrij eenvoudige boodschap wordt gedurende het optreden echter meerdere malen op verschillende manieren herhaald, in lange intermezzo's die het geduld van de minder geinteresseerde luisteraar behoorlijk op de proef stellen. Dat wij daarin niet de enige zijn, wordt wel duidelijk door het rumoer en de hier en daar geplaatste grappig bedoelde uitspraak in de zaal. En dat is jammer, want de muziek op zich is, zoals gezegd, zeer aangenaam. Maar ach, je bent lid van een sekte of je bent het niet.

CONCLUSIE
God/Christus en Satan kunnen het uiteindelijk prima met elkaar vinden, maar misschien hoeft men aan deze wat moeizame vriendschap niet zo veel woorden vuil te maken.