NL heavy rockband GOLD heeft Duits goud in handen

Rotterdammers spelen zaterdag op Roadburn in Cul de Sac

Ingmar Griffioen ,

Met een ex-gitarist van The Devil's Blood in de gelederen, Vanderbuyst-gitarist Willem Verbuyst als producer/raadgever en met een deal op het Duitse Ván Records, lijkt het bedje al aardig gespreid voor GOLD. De Rotterdamse band heeft pas tien optredens in de benen en net de tweede single uit, maar gelooft erin. En de voortekenen zijn goed, voor de showcase van zaterdag op Roadburn en zeker voor de Duitse markt. "Deze week moet het echt beginnen. Roadburn is een hele belangrijke showcase voor ons. We hopen dat daar het balletje gaat rollen."

Willem Verbuyst was aanvankelijk in beeld als gitarist, maar bleek het toch te druk te hebben met Vanderbuyst. "Hij heeft samen met onze drummer de productie gedaan", vertelt de zangeres. "Willem heeft vroeger ook gitaar gespeeld bij The Devil's Blood, daar kende Thomas hem van." Via die onlangs gestopte band en Vanderbuyst lag de weg naar het Duitse Ván Records voor de hand. Die bracht na een EP in maart in december het debuutalbum Interbellum uit. De reacties zijn, met name uit Duitsland, bijzonder positief. "Ein wahrhaftes GOLD-Stück!", schreef Powermetal.de en gaf er 9,5 ster voor. En onder het mom "GOLD ist heilig" deelde der Spiegel online 8 van de 10 sterren uit. Het grote Metal Hammer, Rock Hard en Time For Metal volgden.

De nieuwe single Love, The Magician staat op de 40e Hollandse Nieuwe sampler en de bijbehorende clip zie je hieronder. GOLD ontstond uit de gezamenlijke ideeën van gitarist Thomas Sciarone en zangeres Milena Eva. Sciarone: "Ik zat nog in The Devil's Blood en daarom kwam het nooit van de grond. Nadat ik die band verliet zijn we snel samen muziek gaan schrijven, hebben we een band bij elkaar gezocht en toen was er GOLD." Dat zoeken bleek mee te vallen. Sciarone: "Drummer Igor Wouters en bassist Harm Haverman kende ik al heel lang." Eva: "Door een tip van een bevriende gitarist kwamen we bij gitarist Nick Polak uit en die woonde om de hoek."

Onbevangen Duits metal-publiek
Zien de Duitsers GOLD als de nieuwe The Devil's Blood, springt de band in dat gat? Thomas ontkent: "Natuurlijk wordt er door mijn voormalige rol altijd aan gerefereerd, maar zij waren ook groot dankzij hun occulte shows en wij doen dat helemaal niet. Er zijn beslist bands die een stuk dichterbij The Devil's Blood zitten qua muziek en occult gehalte." Eva vult aan: "Omdat we alle drie op Ván Records zitten, worden we in de scene snel opgepikt en krijgen we veel aandacht in Duitsland." Muzikaal lijkt de heavy rock van GOLD echter niet echt op de occulte, complexe rock van The Devil's Blood. "Wij zijn wel stevig en hebben zeker ook een link met 70's/80s rock."

Naast het label heeft de band ook een vergelijkbare doelgroep. "Daarbij is er in Duitsland een enorm publiek voor", beseft Sciarone. Zangeres Milena Eva denkt met liefde terug aan het optreden op Hell Over Hammaburg in Hamburg. "Bizar hoe het publiek daar rondloopt: drie generaties van één familie lopen samen in metal-outfit. De mensen zijn er nog ongegeneerd fan, ze kopen je merchandise en platen nog. In Nederland zijn de mensen een stuk nuchterder." Sciarone: "Daarom komen we in Duitsland ook makkelijker aan de bak, er zit geen stempeltje op zoals in Nederland en de mensen luisteren onbevangener. Zij vinden het tof om zelf iets te ontdekken op een klein labeltje als Ván."

Uncle Acid, Roadburn en aanstekelijk fanatisme
Sciarone noemt als voorbeeld Uncle Acid And The Deadbeats, dat vrijdag op Roadburn speelt. "Dat is een band die echt gigantisch is, maar wel in de underground." De psychedelic doom band uit Cambridge bracht al drie albums uit, maar speelt op Roadburn pas voor het eerst buiten de UK. "Dat is typisch voor Walter Roadburn", weet de Rotterdammer. "Hij weet die bands eruit te pikken en te zorgen dat ze op zijn festival staan. Daarom voel ik mij nog meer vereerd dat wij er staan. Los van het feit dat het een heel prestigieus festival is, heeft de organisatie ook een hoop mensen van labels en tijdschriften als Metal Hammer uitgenodigd, mensen waar we op zijn minst een goede indruk op willen maken."

Dat lijkt verstandig, want de band zoekt nog onder meer naar een goed boekingskantoor voor Duitsland. "Hopelijk kunnen we daar op Roadburn de fundering voor leggen." Deze week hoopt de band via de gratis showcase ook nieuw Nederlands publiek te bereiken. Sciarone: "Dat wordt hard werken, maar het kan. Je ziet dat het Vanderbuyst ook lukt met de derde plaat en The Devil's Blood lukte het ook. Dus het publiek is er wel hier." Eva: "We worden nu nog snel in de metal-hoek geplaatst, maar ik vind ons veel meer rock. Ik denk dat daar veel meer publiek voor is, ze moeten alleen eerst even luisteren. Er zijn in Nederland heel veel toffe zalen waar ik wil spelen." En anders ziet de Duitse route er in ieder geval zonnig uit. "Hamburg was zo extreem, in een zaal vol met tweehonderd metalfans, die hun bier nog in de lucht gooien als ze het tof vinden, die meezingen - al dan niet fonetisch - en over je monitors hangen. Het fanatisme van de Duitsers is aanstekelijk."

GOLD speelt zaterdag 20 april op de Roadburn Festival Introduces showcase in Cul de Sac, Tilburg. 3voor12 Tilburg doet verslag van Roadburn en 3voor12 maakt opnames.