#Roadburn 2013: vreemde eend Primordial valt alsnog op z'n plaats op Tilburgse festival

Ondanks black metal een goede ontvangst voor Nemtheanga en consorten

Dirk Stolk ,

Het lijkt op het eerste gezicht een rare boeking, Primordial op het hoofdpodium van Roadburn. De Ieren maken al meer dan 25 jaar een vorm van black metal, waarin ze de roots middels een vleugje folk verwerken. Aan het vijftal de taak dit over te brengen in Tilburg.

CONCERT
Primordial, Main Stage, donderdag 18 april

MUZIEK
Nadat Ierse volksmuziek de stemming in de zaal naar een hogen niveau heeft getild, komt Primordial met Zanger Nemtheanga -gekenmerkt door zijn corpse paint en opvallende aanwezigheid- op het podium. Zo werkt hij zich tijdens het eerste nummer meteen tussen de monitoren om de interactie met het publiek te zoeken, welke daarop reageert door mee te klappen en een enkel refreintje mee te schreeuwen.

PLUS
Het publiek wordt vanaf het eerste moment betrokken bij de show. Alsof de beweeglijke en energieke frontman niet genoeg is, zijn de visuals van marcherende soldaten en een neerstortende zeppelin een extra aanvulling.

MIN
De stem van de frontman lijkt bij aftrap niet op z'n sterkst, maar dit veranderd na de nodige flessen -ja echt, er gaan hele flessen doorheen- rode wijn. Ook irriteert deze zelfde zanger zich zichtbaar aan het microfoonstandaard, welke een trap richting de zijkant krijgt en meerdere malen op de grond gesmeten wordt. Begrijpbare irritatie, maar onnodig. Owja, de bladen met tekst komen mee op het podium.

CONCLUSIE
De zanger sleurt en trekt aan het geheel, zoekt contact met het publiek, komt gedurende de show beter in de vibe en maakt hiermee de show een succes, zoals een ware frontman dat beaamt. Hierdoor valt de vreemde eend op het hoofdpodium niet alleen op z'n plaats, maar weet het ook een luid gejuich af te dwingen bij het verlaten van het podium.