Disko Matique eerder muzieknerds dan rasmuzikanten Disko Matique eerder muzieknerds dan rasmuzikanten

Duo in verregaande onderhandeling met platenmaatschappij

, Connor Clerx

Disko Matique eerder muzieknerds dan rasmuzikanten

Duo in verregaande onderhandeling met platenmaatschappij

Connor Clerx ,

Op het Tilburgse Kindergarten-festival in mei gooiden Thijmen Hoebink (20) en Pierre Hagelaars (24) hoge ogen met een combinatie van knallende electro en seventies krakers. Inmiddels kun je op de festivals niet meer om de Rotterdamse electro-combinatie Disko Matique heen. In de persruimte van Festival Mundial hadden ze tijd voor een interview.

Hoe is Disko Matique tot stand gekomen?

Thijmen: We hebben elkaar ontmoet in de trein. We zaten altijd op dezelfde route. Toen we samen muziek gingen luisteren kwamen we erachter dat we van dezelfde artiesten houden. Bob Dylan, Jaques Brel, het had niks gemeen met de muziek die we nu zelf maken. Naderhand bleek dat we een passie voor Franse house delen. Toen besloten we af te spreken en later in een dronken bui besloten we een keer de studio in te duiken.
Pierre: Ik kom zelf uit het ‘songwriting’ gebied, Thijmen is onze producer. Zo zijn we langzamerhand begonnen.
Thijmen: We hebben al een behoorlijke geschiedenis. We hebben niet altijd Disko Matique geheten. Eerst was het Doktor Disko Show, we maakten destijds een soort duitse synthpop. Onze sound werd echter steeds Franser en we vonden onze naam niet echt meer passen. Het werd Disko Matique.

Hoe zijn jullie op die naam gekomen?

Thijmen: Ik vertelde een keer aan een man dat ik disco maakte. Hij vroeg me of ik wel wist wat disco betekent. Leren, blijkbaar. Dus kwamen we bij de naam Disko Matique, oftewel: ‘alsmaar lerend’. Altijd bezig, altijd nieuwe muziek luisteren.
Pierre: Het slaat ook op onze vooruitstrevende houding naar de muziek toe. Altijd voor het volgende niveau gaan.
Thijmen: Het slaat niet zozeer op het genre disco, wat vaak wordt gedacht. We maken ook wel disco, maar onze plaat heeft ook een hardrock nummer.
Pierre: En een ballade!

Jullie noemen als muzikale voorbeelden Jacques Brel en Bob Dylan. Hoe komen jullie dan terecht in de electro?

Thijmen: Wat we heel erg in onze muziek proberen te stoppen, en waarom het zo klikt tussen ons, is dat we allebei echte liefde hebben voor muziek. Onze smaak is heel breed; we houden allebei van punk, The Sex Pistols bijvoorbeeld, we houden van Jacques Brel, we houden van funk en van disco. Dat hoor je ook terug in onze muziek. We zijn eerder muzieknerds dan echte rasmuzikanten.

Hebben jullie het druk tijdens het festivalseizoen?

Thijmen: Ja. Het is echt crazy, echt. Alleen maar leuke dingen. Sinds OOR is het snel gegaan. OOR heeft onze EP ‘The Freshmen’ gerecenseerd. Ze waren zeer lovend, en sindsdien lijkt het alsof de telefoon niet ophoudt met rinkelen.

Als jullie draaien, is het dan voornamelijk eigen werk? Of draaien jullie meer andere platen?

Thijmen: Geen set is hetzelfde; we kijken altijd naar wat het beste werkt bij het publiek. We draaien altijd twee nummers van onze eigen plaat. Als wij merken dat het publiek voor onze muziek komt, draaien we daar veel van. Als mensen voor de classics komen gaan we lekker classics draaien.

Even over jullie toekomstplannen, zijn jullie inmiddels al getekend?

Thijmen: Daar mogen we in principe niets over zeggen, maar we zijn in verregaande onderhandeling met een platenmaatschappij. Een leuk vooruitzicht; het is geen klein label.

Waar gaat Disko Matique naartoe?

Thijmen: Naar de klote denk ik.
Pierre: Vanavond in ieder geval. Volgende week gaan we naar Milaan.
Thijmen: We treden heel veel op in het buitenland, dat proberen we zo veel mogelijk te doen. Frankrijk in de zomer, dat soort dingen vinden we heel tof. Nu gaan we proberen Nederland te veroveren. We pakken ‘m, dit jaar. En anders volgend jaar. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg