Zwart gat na project Festina Lente

Zieke Tilburgse Stephanie schreef een boek en maakte een cd

Nick Peters en Eleni Hoefsloot ,

Vanaf haar geboorte is ze al ziek. Ze heeft een spierziekte waarvan de dokters geen idee hebben welk type het is. Tot haar 23e heeft ze redelijk normaal kunnen leven, maar daarna sloeg haar leven om. Haar ziekte inspireerde Stephanie Freij (28) uit Tilburg. Ze schreef een boek, maakte een cd en schrijft op dit moment een toneelstuk. Dit project noemt ze Festina Lente.

“Festina Lente betekent ‘Haast je langzaam’. Door mijn spierziekte ben ik me er bewust van geworden dat je nu moet genieten en niet pas over jaren. Leef in het nu. Zorg ervoor dat je niet in een sleur belandt. Ik wil zoveel mogelijk doen voordat mijn ziekte erger wordt. Ik wil ontzettend veel doen, maar ik moet de juiste keuzes maken. Ik haast me langzaam.”

Ontstaan project
“Toen ik 23 was ging het met mijn spierziekte erg achteruit. Mijn leven veranderde van huisje-boompje-beestje naar het tegenovergestelde. Mijn lichaam ging achteruit. Ik begon het te merken in mijn werk. Ik was docent maatschappijleer, maar daar ben ik mee moeten stoppen. Schrijven op het bord ging niet meer, na een dag werken was ik helemaal op. Ik kon niet meer voor mezelf zorgen na zo’n dag. Daarna ging mijn lichaam verder achteruit. Ik werd opgenomen in het ziekenhuis, had dagelijks uitvallen. Op zo’n moment kon ik niet meer praten en niet meer lopen. Ik kon alleen communiceren door met mijn ogen te knipperen. In deze periode kreeg ik de behoefte te gaan schrijven over mijn spierziekte. Uit deze teksten is uiteindelijk mijn boek ontstaan.”

De cd
“Na het boek wilde ik meer. Via social media ontmoette ik een singer-songwriter. Door haar stem wist ik dat ik haar moest hebben voor mijn cd. Toen ben ik heel brutaal geweest en heb ik via twitter en mails gevraagd of ze wilde meewerken. Ook aan andere artiesten vroeg ik: ‘Goh, dit is mijn idee. Heb je zin om mee te doen? Ik heb een boek geschreven. Wil je het lezen en aan de hand van de teksten een nummer maken?’ Vrijwel iedereen antwoorde positief. Uiteindelijk is het een cd met elf nummers van singer-songwriters en bands geworden. Onder andere Blaudzun, Yori Swart en EinsteinBarbie, werkten aan het project mee. En ik ben er heel erg trots op.”

Hulp
“Het artwork heeft mijn broer, Lennard Freij, verzorgd. Ik wilde graag zo veel mogelijk kunsten bij mijn project betrekken. Muziek, schrijven, tekeningen. Op de cover van mijn boek staat bamboe. Het is geïnspireerd op mikado. Ik vind dat je keuzes in het leven zorgvuldig moet maken. Een keuze kan grote gevolgen hebben. Het kan het hele spel veranderen. De blauwe bol wol op de cover van mijn cd staat net als het spel mikado voor het ontrafelen van het leven, voor het maken van bewuste keuzes. Durf jezelf te ontrafelen en volg je levensdraad. Omdat ik een rode draad te cliché vond, is het een blauwe bol geworden. Niet alleen met de nummers op mijn cd en de artwork ben ik geholpen, ook met de illustraties en de fotografie in het boek heb ik hulp gehad. Samenwerking tijdens het project vond ik erg fijn. Aan de samenwerking met de singer-songwriters voor mijn cd heb ik verschillende echt goede vrienden overgehouden.”

En verder
“Nu mijn cd en boek af zijn val ik in een zwart gat. Festina Lente was mijn houvast. Ik had houvast aan mijn familie en vrienden en anders aan mijn project. Ik kon me erin verliezen en even nergens anders aan denken. Nu het klaar is, ben ik gaan denken wat ik nu moet met mijn dag. Mijn doel is nu dat Festina Lente op de planken komt. Ik ben begonnen met het schrijven van een toneeltekst.”

De cd Festina Lente is te koop via iTunes, bol.com en alle bekende cd-zaken.